Vijesti iz BiH
četvrtak, 24 Januar 2019 00:00

Članovi Predsjedništva u posjeti Briselu

Ocijeni...
(0 glasova)

briselBez konsenzusa po pitanju napretka ka Evropskoj uniji i NATO integracijama, bez uspostavljene vlasti i naznaka kad će do njenog formiranja doći, bez provedenih reformi i ikakvog plana o budućnosti… ovako će naša državnička trojka u Brisel.


Čak ni neka nova saznanja o odgovorima na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije  nemaju.
Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić odlaze pred EU zvaničnike “goli i bosi”, na formalni sastanak od kojeg ne očekuju ni oni sami ništa, osim možda turističkog obilaska Brisela.

Politička analitičarka Tanja Topić navodi da članovi Predsjedništva BiH idu u Brisel praznih ruku. Kako kaže, oni nemaju apsolutno nikakvu viziju ili plan koji bi pokazao spremnost da se radi na svim onim reformskim procesima za integracije u EU.


“Cijeli ambijent u kojem odlaze je vrlo nepovoljan. Prvo, tamo odlaze tri čovjeka koji su pokazali da uopšte ne funkcionišu kao tim ili kolektivni šef države. Oni će moći samo pokazati ono što smo do sada već deceniju slušali od naših političara, a to je deklarativno zalaganje naših političara za članstvo u EU, što prevedeno na svakodnevni život znači apsolutno ništa”, rekla je Topić.


Kako kaže, ovo je više simbolična posjeta koja je inicirana od strane EU da se čisto dobije nekakvo iskazivanje volje od strane čelnika BiH, čega smo se puno nagledali i što u stvarnosti ništa ne znači.


“To je jedna suštinski prazna posjeta. Mi imamo vrlo apsurdnu situaciju u koju se BiH dovela. Čekali smo toliko dugo da odgovorimo na pitanja EK, pa onda i dodatna pitanja na koja nismo dali odgovore. Zatim, vidjeli smo izvjestitelja Evropskog parlamenta gospodina Predu, koji je doslovno molio da BiH da odgovore. Ali, ništa. Meni se čini da ti odgovori još vise u zraku, što će uticati i na kandidatski status, a posebno u godini izbora za Evropski parlament, zbog čega bismo mogli reći da, što se tiče evropskih intergracija, 2019. bi mogla biti još jedna u nizu izgubljenih godina”, kazala je Topić.

Pa, zašto onda članovi Predsjedništva uopšte idu u sjedište EU u vrijeme međusobnih uslovljavanja i nefunkcionisanja države i da li možemo očekivati nešto više od ovog sastanka?


Na to pitanje jasan odgovor daje profesor Slavo Kukić, koji tvrdi da je ovo samo početak turističkih putovanja Dodika, Džaferovića i Komšića bez cilja i svrhe, u vrijeme dok BiH sve više propada i nestaje zajedno sa svojim građanima.

“Ne samo da je ovaj odlazak u Brisel članova Predsjedništva turistički, nego će sve četiri godine, što bi narod rekao ‘pojesti skakavci’. Mi naprosto imamo Predsjedništvo u kojem će dominirati trgovačka logika. I sa tom logikom ćemo se morati pomiriti sljedeće četiri godine. U Brisel se ide, kao što je Milorad Dodik najavio, da bi se pokušali dogovarati, pri čemu taj dogovor, kako iz njegovih riječi proizilazi, podrazumijeva pravljenje kompromisa na osnovu toga da je Republika Srpska država. Ta logika trgovine će trajati sljedeće četiri godine. Mi nećemo imati uspostavljenu vlast najmanje sljedećih pola godine i, ako se to dogodi, to će biti dobro. Jer Milorad Dodik, u saradnji sa Draganom Čovićem, pokušava praviti logiku švedskog stola u konstituiranju vlasti, uzimajući ono što mu odgovara kako bi funkcionirala ideja koju on zagovara, dok ostalo odbacuje. To drugim riječima znači, sa strane Dodika, spreman sam formirati državnu vlast, jer bez formiranja državne vlasti ne mogu udariti na OSA-u, SIPA-u, državno Tužiteljstvo i Sud, a ta vrsta udara je dio mog projekta. To, sa strane Dragana Čovića znači, ja ću formirati kantonalne vlasti, jer na taj način kantone pretvaram u države, a onemogućiću formiranje federalne vlasti ucjenjujući je izmjenama izbornog zakona koji meni donosi treći entitet. Ja stoga razumijem potez Željka Komšića, koji kaže da nema od Vijeća ministara ništa dok se ne usvoji godišnji plan o pristupanju MAP-u, to je onda njegov odgovor. Budući da to nije dio projekta Milorada Dodika, onda se može pretpostaviti logika trgovine i pitanje je samo ko će duže izdržati”, rekao je Kukić.


Govoreći o ucjenama i politici trgovine među liderima, on tvrdi da u naredne četiri godine i ne možemo očekivati formiranje vlasti u pravom smislu, a samim tim ni neke pomake.

“Pošto se neće izaći u susret Čovićevim ucjenama oko izmjena izbornog zakona, moguće je pretpostaviti da neće biti zaokruživanja federalne vlasti, Doma naroda itd. Na osnovu svega toga može se pretpostaviti da mi nećemo imati u pravom smislu vlast u sljedeće četiri godine na dobrom dijelu razina BiH. Funkcioniraće kantoni, Republika Srpska, dok FBiH i država neće. Imaćemo jedno zamrznuto stanje koje će trebati preživjeti”, rekao je Kukić.

Prema njegovim riječima, najavljeni odlazak članova Predsjedništva u Brisel neće donijeti ništa, jer osim toga što naši predstavnici ne idu tamo da bi nešto uradili, to se ne može očekivati ni od zvaničnika iz EU.

“Sigurno je da ni zvaničnici EU nemaju namjeru da ovim sastankom nešto previše utiču na naše funkcionere, a da ne govorimo da naprave pritisak. U pritisak evropskih zvaničnika ne vjerujem, jer je Evropa jedan konglomerat vrlo različitih interesnih grupa i sve dok ne dođe do pritiska SAD-a, šanse za promjenu u BiH su vrlo male. Objektivno, pretpostavke za taj pritisak i Brisela i Vašingtona postoje u Dejtonskom sporazumu i bonskim ovlastima, ali koliko je administracija EU i SAD-a spremna da se vrati tim detaljima, to je drugo pitanje. A zašto bez toga nema promjene? Pa zato što mi nemamo unutarnju kritičku masu za bilo kakve promjene i naprotiv, puno snažnije su pretpostavke da procesi destruiranja i zamrzavanja postojećeg stanja budu i jači no što su sada. Za te procese su ozbiljno zainteresirani vrhovi političkih piramida, prije svega zbog onog što su u posljednjih 15 do 20 godina sami činili i što bi usvajanjem evropskih standarda došli u poziciju razmišljanja o vlastitoj slobodi”, rekao je Kukić.

On navodi da će posljedice ovih igara i zamrzavanja ovakvog stanja od strane izabranih predstavnika na kraju osjetiti najviše građani, koji su dijelom i sami krivi za sve ovo što trenutno gledamo.  
“Ja prihvaćam teze kako je na ovim izborima izvršena krađa, ali ne prihvaćam teze da za sve to vrlo veliki dio odgovornosti ne snose građani BiH. Snose, jer u nekom postotku su davali svoj glas onima koji ovu zemlju razaraju 30 godina. Oni će sami trpiti posljedice svega toga ili će pakirati kofere i odlaziti, posebice mladi i obrazovani ili će se jedan dio njih priklanjati etnonacionalistima. Cijenu ćemo u konačnici platiti svi, jer će ova zemlja postajati sve manje i srpska, i bošnjačka, i hrvatska, a sve više zemlja oronulih ljudi, staraca koji u njoj žele umrijeti."

 

Milovan Matić (6yka.com)

Procitano 564 puta

S5 Box