Print this page
petak, 01 Februar 2019 00:00

Januar u parlamentu: Poslanici će biti plaćeni iako nisu radili baš ništa

Ocijeni...
(0 glasova)

parlamentbihTokom januara 2019. godine nije održana nijedna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a koji ima 42 člana iz 14 političkih stranaka.

Rad državnog organa zakonodavne vlasti blokiraju poslanici iz reda Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zbog neimenovanja novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Ipak, nerad neće spriječiti parlamentarce BiH da iz džepova građana BiH naplate plaće za mjesec u kojem nisu radili ništa. U prosjeku će na pojedinačne račune poslanika leći 4.000 KM neto plate (bez dodataka), odnosno 4.150 KM neto plate (bez dodataka) na račune članova Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U isto vrijeme, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine iz oktobra 2018. godine prosječna plata zaposlenh u BiH iznosi 894 KM. To znači da poslanici BiH za svoj nerad u samo jednom mjesecu zarade 4,5 prosječnih plata “običnih” radnika.

U toku januara 2019. godine samo dva poslanika BiH u parlamentarnu proceduru uputila su prijedloge izmjena zakona. Riječ je o poslanika SBB-a Damiru Arnautu koji je predložio zakon o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH i poslanici Nezavisnog bloka Aidi Baručiji koja je imala Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH.

 

Iako nisu usvojili nijedan pravni akt u interesu građana Bosne i Hercegovine, to nije spriječilo Nikolu Lovrinovića (HDZ BiH), Snježanu Bursać-Novaković (SNSD) i Halida Genjca (SDA) da se “otisnu” u Brisel i učestvuju na Interparlamentarnoj konferenciji o temi “Komuniciranje s građanima – kako razviti opsežnu komunikacijsku strategiju parlamenata”.

Tokom januara 2019. godine zasjedao je jedino Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji čine predsjedavajuća Borjana Krišto i njeni zamjenici Denis Zvizdić i Nebojša Radmanović.

Kolegij Predstavničkog doma PSBiH do sada je održao dvije radne sjednice na kojim je uglavnom razmatrao statusna pitanja novoizabranih parlamentaraca u formama rješenja o sticanju statusa stalno zaposlenih parlamentaraca, rješenja o pravu na razliku plate, naknadu troškova smještaja, naknadu za odvojeni život i posjete porodici, naknadu za korištenje privatnog vozila u službene svrhe i slično, piše Klix.

Dakle, političke nesuglasice nisu spriječile parlamentarce da riješe svoj radnopravni statusu Parlamentarnoj skupštini BiH te na taj način počnu primati enormno visoke plaTe iz osiromašenih džepova Bošnjaka, Srba, Hrvata i Ostalih.

Imena i prezimena poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pročitajte ovdje.

(buka)

Procitano 624 puta