Vijesti iz BiH
subota, 09 Februar 2019 00:00

Kad 92 hiljade Bošnjaka daju jednog delegata, a 6 hiljada Srba dvojicu

Ocijeni...
(0 glasova)

mostarU Hercegovačko-neretvanskom kantonu po popisu iz 2013. godine živi nešto više od 92 hiljade Bošnjaka ili 41,44 posto. Ipak, odluka CIK-a o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH Bošnjacima je dodijelila jedno od šest mjesta ili 16,66 posto političkog predstavljanja iz ovog kantona.
To je posebno zanimljvo kad se uzme u obzir da 2,89 posto Srba ili konkretno s popisa, njih 6.432 vrijede dva mandata u Domu naroda, a 118.297 Hrvata ili 53,28 posto tri mjesta u višem od dva doma Parlamenta FBiH.

Zbog drugih izbornih jedinica Bošnjaci u HNK oštećeni

Elvedin Grcić je šef Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK i nositelj liste koja nije prošla na izboru koji je održan prije nekoliko dana jer je više glasova dobila ona koju je nosila njegova stranačka kolegica iz SDA, Alisa Hajdarović. Grcić kao direktno oštećeni ovom odlukom čeka drugi krug biranja za Dom naroda.

"Ako je za sve raspodjele do potpune provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma obavezan i jedini ustavan popis iz 1991., onda iznenađuje činjenica da je CIK, kao osnov za izračun broja mandata, odlučio uzeti rezultate popisa stanovništva iz 2013. godine. Ovakva odluka dovodi u pitanje logiku kojom se rukovodio CIK pri njenom donošenju. Lično smatram da smo, kao Bošnjaci u HNK, ovakvom raspodjelom oštećeni i da je na našu štetu u drugim izbornim jedinicama pravljeno kompromisno rješenje", kaže za Klix.ba Grcić.

Dodaje da će bez obzira na sva ova pitanja koja se nameću, Klub SDA ispoštovati ovakvu odluku.

"U skladu sa zadatim rokovima napravili smo prijedloge, pristupili izboru na zakazanoj sjednici Skupštine, što je u konačnici rezultiralo izborom Alise Hajdarović (SDA) iz Kluba Bošnjaka", zaključio je Elvedin Grcić.

Nisu samo Bošnjaci oštećeni

Anel Kljako predsjednik mostarskog odbora Saveza za bolju budućnost smatra da je odluka Centralne izborne komisije BiH o izboru delegata u Dom naroda FBiH apsurdna.

"Zaista bih volio da mi neko objasni kako je moguće da ovaj broj Bošnjaka daje jednog delegata, a 2,9 posto Srba dvojicu. Apsolutno nema logike i smatram da će se nova vlast morati pozabaviti izmjenama Izbornog zakona koje bi trebale ispraviti sve ove nezakonitosti i nelogičnosti. Bošnjaci Hercegovine su diskriminirani ovom odlukom CIK-a i sigurno još jednom na marginama političkog djelovanja", izjavio je Anel Kljako.

Odlukom CIK-a oštećeni su i oni koji se ne izjašnjavaju kao jedan od tri konstitutivna naroda. Aner Žuljević je predao listu za Dom naroda ispred Ostalih koje je sporna odluka Centralne izborne komsije potpuno zaboravila.

"Moja kandidatura je istaknuta kako bih, kada me odbiju, iskoristio sva svoja prava pred domaćim institucijama. Ovo ne radim radi sebe, već radi naše djece kojoj ne želim da budu ugrožena prava, jer je nekih sedam 'hajduka' u CIK-u odlučilo da se bavi političkim pragmatizmom, a ne poštuje Ustav i konvencije koje se tiču zaštite ljudskih prava", izjavio je Žuljević, najavivši sudske sporove i poništenje odluke.

(klix.ba)

Procitano 809 puta

S5 Box