Vijesti iz BiH
četvrtak, 07 Mart 2019 00:00

Blok 7 u Tuzli će se graditi: Federalni zastupnici podržali kredit

Ocijeni...
(0 glasova)

termoelektranaFederalni zastupnici podržali su na današnjoj sjednici Zastupničkog doma odluke u vezi s izgradnjom Bloka 7 Termoelektrane Tuzla te je izvjesno da će Elektroprivreda podići kredit u iznosu od 614 miliona eura kod Izvozno-uvozne banke Kine.
Zastupnici su većinski podržali sve tačke dnevnog reda koje su se odnosile na izgradnju Bloka 7 i kreditno zaduženje kod Izvozno-uvozne banke Kine.

Ukupno je Zastupnički dom dao saglasnost na šest odluka (dokumenata), od kojih na dva sporazuma mora dati saglasnost i Dom naroda kako bi bila omogućena izgradnja Bloka 7.

U Klubu zastupnika Saveza za bolju budućnost su istakli da su zadovoljni usvojenim odlukama.

Iz Kluba DF-a su naglasili da je korist izgradnje Bloka 7 TE Tuzla za BiH nemjerljiva, jer jedino termoelektrane i nuklearne elektrane omogućavaju održavanje potrebnog napona u mreži, dok svi ostali oblici proizvodnje energije predstavljaju samo dopunu u sistemu.

"BiH bez modernih termoelektrana u narednih 25 godina s mogućnošću prelaska na alternativna goriva će od izvoznika električne energije postati uvoznik i ovisnik o drugima", kazala je.

( klix.ba)

Procitano 333 puta

S5 Box