Vijesti iz BiH
petak, 08 Mart 2019 00:00

Ukupno na 8 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima u Prnjavoru

Ocijeni...
(0 glasova)

sud1Okružni sud u Banjoj Luci osudio je sedam bivših pripadnika Stanice javne bezbjednosti na ukupno osam godina i tri mjeseca zatvora za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Prnjavoru. Oni su na svirep način fizički i psihički zlostavljali muškarce i žene bošnjačke nacionalnosti u periodu 1993. i 1994. godine.
Vlado Budak osuđen je na godinu i tri mjeseca, Darko Savić na jednu godinu i šest mjeseci, Petar Janković na jednu godinu i tri mjeseca, Dragana Pokrajca na jednu godinu, Branka Šestića na jednu godinu i tri mjeseca, a Dušana Debeljaka i Vojka Duronjića na na jednu godinu zatvora, dok je Mićo Pančić oslobođen optužbi.

Oni se terete da su tokom 1993. i 1994. godine, u Prnjavoru, kao pripadnici aktivnog i rezervnog sastava tadašnje Stanice javne bezbjednosti Prnjavor, prema civilnim licima bošnjačke nacionalnosti koji nisu pripadali nijednoj vojnoj formaciji niti su neposredno učestvovali u neprijateljstvima, svjesno i voljno izvršili povrede tjelesnog integriteta njihovim fizičkim zlostavljanjem, nečovječno postupali vršeći povredu njihovog ličnog dostojanstva, te primijenili mjere zastrašivanja.

Budak i Savić su dolazili u porodične kuće bošnjačkih porodica i palicama i metalnim šipkama tukli muškarce, puškama prijetili djeci jednog oštećenog i prijetili im.

Pokrajac, Develjak i Duronjić su odveli oštećenog H.H. u policijsku stanicu gdje su ga tukli zajedno rukama, nogama i kablom, prijetili mu pištoljem koji su stavljali na čelo i govorili da mu to rade jer je "Turčin". Savić, Janković i Debeljak su tukli i ženu u policijskoj stanici i prijetili joj da će je zaklati, svezati žicom, staviti na ražanj i zapaliti, a Debeljak je odvezao na branu u Prnjavoru i kazao joj kako će je ubiti i baciti u jezero držeći pištolj i prislanjajući joj ga na čelo.

Budak, Janković i Šestić su Z.D. odvezli automobilom do stočne pijace u Prnjavoru gdje su mu u usta ugurali njegovu čarapu, a potom ga udarali gumenom palicom i rukama i nogama. Oštećeni je padao u nesvijest, a kada bi povratio svijest nastavili su ga udarati. Na kraju su urinirali po njemu.

Budak i Šestić skupa su obilazili kuće i tukli muškarce, a jednog su, nakon što su ga pretukli, udarili i stolicom u grudi. Šestićeva svirepost spominje se i u još jednom slučaju zlostavljanja bračnog para gdje je muškarca svirepo pretukao po glavi i stomaku, a jedan od policajaca koji je bio s njim razbio oštećenom radio apart od glavu, dok je Šestić gurao pištolj u usta njegovoj supruzi i prijetio da će je ubiti.

Duronjić se tereti da je zlostavljao S.D. u policijskoj stanici tako što mu je naredio da stane uz ormar i raširi ruke, što je oštećeni i učinio, a Duronjić ga je udarao šakom i pištoljem u predjelu bubrega.

Pokrajac se tereti da je s Jovom Miladićem pretukao R.I. psujući mu "balijsku majku" dok je Savić svirepo pretukao trojicu civila vežući im ruke žicom i udarajući po svim dijelovima tijela.

Sva zlostavljanje trajala su u prosjeku od 20 minuta do tri sata, a u njima su učestvovali i drugi policajci koji nisu imenovani u optužnici.

Okružni sud Banja Luka uputio je žrtve da odštetu traže parničnim putem.

(klix.ba)

Procitano 537 puta

S5 Box