Vijesti iz BiH
subota, 09 Mart 2019 00:00

Parlamentarci FBiH svjesno prekršili zakon i međunarodne obaveze

Ocijeni...
(0 glasova)

termoelektranaNakon više od decenije priča o „najvećoj poslijeratnoj investiciji“ u četvrtak je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH odobrio odluku da Federacija BiH izda nelegalnu garanciju za kineski kredit kojim će se finansirati izgradnja bloka 7 termoelektrane „Tuzla“.

Ova odluka je donesena i pored nekoliko jasnih upozorenja iz Evropske Unije i Sekretarijata Energetske zajednice, da se predloženom garancijom krše međunarodne obaveze Bosne i Hercegovine.

Sekretarijat Energetske zajednice je početkom ove sedmice objavilo nezavisnu pravnu analizu, koja je potvrdila da garancija za blok 7 termoelektrane „Tuzla“ sadrži elemente državne pomoći, te još jednom pozvao Parlament Federacije Bosne i Hercegovine da ne odobri garanciju.

„Davanjem gotovo jednoglasne potpore dokumentu koji očito nije u skladu s obavezama preuzetim kroz Sporazum o pristupanju Energetskoj zajednici, FBiH parlamentarci su još jednom pokazali potpunu neodgovornost u pogledu poštivanja međunarodnih obaveza naše zemlje. Takve odluke jednostavno uništavaju ionako upitan međunarodni kredibilitet Bosne i Hercegovine. Sigurno je da će ovo kratkovidno i bahato ponašanje naših političara dodatno kompromitirati proces integracije Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.“ rekao je Denis Žiško, koordinator programa Energija i klimatske promjene iz Centra za ekologiju i energiju, ističući da se sada postavlja pitanje „Kako će EU vjerovati zemlji čiji političari svjesno krše međunarodne ugovore? ”

"Činjenica je da Parlament FBiH nije odobrio ove dokumente prije pet mjeseci, neposredno prije izbora, nego je to učinio sada kada se privodi kraju raspodjela vlasti i fotelja. Jasno je da se jučerašnje glasanje nije temeljilo na procjeni kvaliteta dokumentacije za projekat izgradnje bloka 7, niti na rezultatima nezavisne pravne analize Sekretarijata Energetske zajednice, kojom je potvrđena njihova nezakonitost. Jasno je da je odobrenje garancije zasnovano na dnevno političkim interesima i postizbornoj trgovini, te da su se u potpunosti ignorisale nedvojbene dugoročne negativne posljedice ove odluke na građane BiH. " izjavila je Nina Kreševljaković pravni savjetnik iz Aarhus centra BiH.

“Predstavnički Dom i Vlada Federacije BiH su svjesno zanemarili pravila energetskog tržišta. Bosni i Hercegovini ne bi trebalo dopustiti da izvozi električnu energiju u zemlje EU, ako njeni političari grubo krše zakon. BiH mora odlučiti: je li predana sudjelovanju na energetskom tržištu EU ili ne?" zaključila je Pippa Gallop predstavnik CEE Bankwatch mreže.

MOGUĆE POSLJEDICE

Kada je riječ o potencijalnim posljedicama izgradnje ovog bloka one se odnose na zagađenje u narednih 40-50 godina.

U nedavnom IPCC Izvještaju o 1.5 °C je jasno navedeno da ukoliko želimo da se zadržimo na 1.5 °C i ne doživimo katastrofalne posljedice moramo smanjiti CO2 emisije za oko 45% do 2030. godine, odnosno moramo ići ka potpunoj dekarbonizaciji energetskog sektora do 2050. godine. Radni vijek novoizgrađenog bloka 7 bi bio 40 do 50 godina. Na taj način BiH ne može smanjiti emisiju CO2 do 2050., obzirom da bi termoelektrana, da bi se isplatila, morala raditi do 2070. godine.

Podsjetimo da je ugovor o uspostavi Energetske zajednice stupio na snagu 2006. godine i ima za cilj kreiranje najvećeg internog tržišta za električnu energiju i gas na svijetu između EU i Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Zaključivanjem ovog Ugovora, ugovorne strane iz regije se obavezuju da između sebe uspostave zajedničko tržište električne energije i gasa koje će funkcionirati po standardima tržišta energije EU sa kojim će se integrisati.

To se postiže postepenim preuzimanjem dijelova acquis-a EU, odnosno implementacijom odgovarajućih direktiva i uredbi EU u područjima električne energije, gasa, zaštite životne sredine, konkurencije, obnovljivih energetskih resursa, energetske efikasnosti, nafte i statistike.

Podsjetimo da prema podacima Vlade Federacije, koji su ranije objavljeni, gradnja Bloka 7 TE u Tuzli koštaće oko 1,6 milijardi KM, što je ujedno i najveća poslijaratna investicija u Federaciji BiH.

Na kraju je važno istaći da je Tuzla jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, a na pitanje da li se statistika u Tuzli može promijeniti, ekolozi se slažu da se to može desiti samo prestankom korištenja fosilnih goriva. U ovom momentu to možda izgleda nerealno, ali postoje studije i praktični dokazi koji pokazuju da je to moguće, samo moramo prestati koristiti ugalj i druga fosilna goriva za proizvodnju energije.

(6yka.com)

Procitano 710 puta

S5 Box