Vijesti iz BiH
četvrtak, 11 April 2019 00:00

Vlada u Krajini zaprijetila državnim vlastima zatvaranjem migrantskih centara

Ocijeni...
(0 glasova)

imigrantibihac1Vlada Unsko-sanskog kantona dala je rok od 30 dana državnim vlastima da izmjeste migrantske centre Borići u Bihaću i Sedra u Cazinu, što je prije nekoliko dana zaključila i Operativna grupa. U protivnom, kažu, migrantski centri će biti zatvoreni.
Vlada USK zahtijeva od Ministarstva sigurnosti BiH da, u okvirima svojih nadležnosti, preuzmu upravljanje, kako migracijama tako i privremenim prihvatnim centrima za ranjive kategorije migranata, djecu bez pratnje i porodice s djecom, Borići u Bihaću i Sedra u Cazinu, kako bi se u istima mogao utvrditi kućni red i kontrolisati kapacitet prihvata korisnika smještaja, kao i zdravstveno- epidemiološka situacija.

Od Službe za poslove sa strancima, koja je nosilac u rješavanju problematike migracija, se zahtijeva da budu prisutni i na poziv MUP-a USK, preuzmu ilegalne migrante zatečene na području USK, a za koje ne postoji smještaj u trenutno utvrđenim kapacitetima.

"Vlada USK ne može preuzeti odgovornost za sigurnost kretanja ilegalnih migranata na prostoru USK migranata koji, u minama kontaminiranim područjima, pokušavaju preći granični pojas, jer je prema procjenama na području USK 164.996.823 metar kvadratnih prostora za koji se sumnja da je kontaminiran minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima te poziva Graničnu policiju BiH da vrši dodatni nadzor u graničnom pojasu", kazali su iz Vlade USK.

Ukoliko u roku od 30 dana ovi zaključci ne budu ispoštovani, Vlada USK poručuje da će biti prinuđena pokrenuti zakonom propisane mjere da se privremeni prihvatni centri u naseljenim područjima rasformiraju i zabrani dalji prihvat ilegalnih migranata u cilju zaštite građana USK.

Ranije je na vanrednoj sjednici Grada Bihaća također usvojen niz zaključaka kojima se državne vlasti pozivaju da konačno preuzmu odgovornost i počnu upravljati migrantskom krizom.

U biltenu MUP-a USK svakodnevno su zabilježena krivična djela narušavanja javnog reda i mira, te tučnjave u pravo u Bihaću i Velikoj Kladuši gdje u smješteni migranti. Povećan je i broj teških krađa. Zbog svega toga građani ovog kantona se ne osjećaju sigurno.

(klix.ba)

Procitano 559 puta

S5 Box