Vijesti iz BiH
petak, 12 April 2019 00:00

Radnici nakon tri godine ne mogu više potraživati zarađeno

Ocijeni...
(0 glasova)

radniciRadnicima u Federaciji, prema važećem Zakonu o radu FBiH, zastarjevaju potraživanja iz radnog odnosa tri godine od dana nastanka obaveze. Budući da je zakon tri godine na snazi strahuje se da se Vlada FBiH želi riješiti višemilionskih potraživanja radnika u javnim preduzećima.
Diskriminatorni zakon, kako ga je etiketirao i naš sagovornik prof. dr. Mehmed Jahić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, usvojen je prije tri godine u Parlamentu Federacije BiH, što praktično znači da radnici koji od tada nisu naplatili svoja potraživanja iz radnog odnosa mogu na njih zaboraviti.

Aktuelni saziv Vlade FBiH, koji je ovaj zakon predložio uz svesrdnu podršku Udruženja poslodavaca FBiH pa i poslovično nezainteresovanog Saveza samostalnih sindikata BiH, direktno je povrijedio prava radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Nezaštićen radnik, zaštićena država i poslodavci

 

Profesor Mehmed Jahić poručuje da je Član 115. Zakona o radu FBiH tolika povreda radničkih prava da je naprosto nemoguće zamisliti da to može izaći iz nečije glave, pera.

"Ako kažemo da se nakon tri godine eliminiše pravo na potraživanje za platu ili druge naknade, onda to govori o jednoj nebrizi o radnicima", kategoričan je profesor Mehmed Jahić.

Zakon o radu FBiH Zakon o radu FBiH

 

U korelaciji odnosa entitet - poslodavac - radnik jedino ovaj potonji nije zaštićen, pa se tako profesor Mehmed Jahić pita kakva je to slučajnost da zastarjevaju prava radnika a ne prestaju prava na potraživanja entiteta.

"Država je sebe zaštitila jer ne želi bilo kakve zastare. Inspektor može nakon mjesec, dva, godinu ili pet godina doći u kontrolu, utvrditi obavezu i tu obavezu tražiti; plus kazna, plus kamata. Radniku se sve to za tri godine briše, odnosno zastarjeva bezuslovno", upozorio je profesor Jahić za Klix.ba.

Dodaje da poslodavcu to u ovom slučaju odgovara i da je razmljivo što to nisu ni primijetili, ili su primijetili a šute.

Prof. dr. Mehmed Jahić (Foto: Klix.ba) Prof. dr. Mehmed Jahić (Foto: Klix.ba)

 

"Zakonski je obavezno evidentiranje plate kao troška, što u bruto iznosu pada na teret troškova poslodavca. Poslodavac će je obračunati, proknjižiti i uključiti u svoje troškove poslovanja u bruto iznosu, i platu i naknade sa porezima i doprinosima. To će mu se priznat kao trošak pa će ga po tom osnovu ukalkulisat u cijenu proizvoda i usluge, što će naplatiti preko tržišta", objašnjava profesor Jahić.

Udruženju poslodavaca FBiH ništa sporno

 

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević, s druge strane, smatra da u Članu 115. Zakona o radu FBiH nema ništa diskriminatorno.

"Iskreno se nadam da ste čuli za nešto što se zove pravna sigurnost. Za 30 godina zastarjeva ubistvo i ne vidim razlog zašto za tri godine ne bi zastarjelo neko potraživanje. Nije to samo za radnike, to je opšti rok zastare. Pogledajte Zakon o obligacionim odnosima u kojem je to ranije definisano", kazao je Pandurević.

Mladen Pandurević Mladen Pandurević

 

Upitan da li je u korelaciji odnosa država - poslodavac - radnik jedino radnik nezaštićen, Pandurević odgovara da nije.

"I država je nezaštićena. Riječ je o opštem roku zastare. Potraživanje prema svakome zastarjeva za tri godine. Ako je radnik nešto ukrao, ili napravio štetu u firmi, poslodavac ima tri godine roka da to nadoknadi od njega. To je isti rok", rekao je Pandurević za Klix.ba.

Prema ranijem ustrojstvu poslodavac u Federaciji BiH nije mogao zatvoriti firmu dok ne izmiri obaveze prema radnicima, što sa važećim Zakonom o radu FBiH usvojenim 2016. a dopunjenim 2018. godine više nije slučaj.

Stvoreni uslovi za manipulaciju

 

U vrijeme kada se predstavnici vlasti u Federaciji BiH, na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, zaklinju u radnička prava i sve češće nagovještavaju isplate za uvezivanja radnog staža, radnici gube prava na potraživanja iz radnog odnosa.

Prof. dr. Mehmed Jahić upozorava za Klix.ba da su ostvoreni uslovi za veliku manipulaciju.

"Ne možemo imati dokaz da li neko želi da se riješi ogromnih potraživanja, ali je pretpostavka da su ovakav zakon najviše forsirali oni koji imaju najviše dugove po tom osnovu. Može se pretpostaviti da njima takav zakon odgovara. Bojim se da će proći tri godine u obmanama da bi došlo do zastare", upozorio je profesor Mehmed Jahić.

Podsjećamo, usvajanje Zakona o radu podržali su parlamentarci iz redova SDA, HDZ-a BiH, BPS-a, A-SDA, Stranke za BiH i tadašnji zastupnik Naše stranke Dennis Gratz. Protiv su bili zastupnici SBB-a, SDP-a i DF-a.

 

(klix.ba)

Procitano 606 puta

S5 Box