Vijesti iz BiH
subota, 13 April 2019 00:00

Najbolje matematičarke iz BiH donijele srebro i bronzu sa takmičenja u Ukrajini

Ocijeni...
(0 glasova)

matematikaUdruženje matematičara Kantona Sarajevo postiglo je veliki uspjeh na takmičenju "EGMO" u Ukrajini, odakle su donijeli dvije srebrne i jednu bronzanu medalju.

Ekipno su osvojili 9. mjesto u zvaničnoj konkurenciji od 36 zemalja i 12. mjesto od ukupno 50 zemalja. U takmičenju su učestvovale Naida Purišević, Lejla Skelić, Esma Mašić i Nevena Radešić.

"Posebno treba naglasiti da su Naida i Esma, kojoj je nedostajao samo bod za srebro, tek učenice prvog razreda srednje škole, te se nadamo da će u budućnosti ponoviti uspjeh koji su ostvarile Tijana Babić i ovogodišnja liderka Adisa Bolić koje su sa ovog takmičenja donosile zlatne medalje", naveli su iz Udruženja.

Dodaju da je Lejla sasvim zasluženo nakon trećeg učešća došla do srebrne medalje, a Nevena do svoje druge bronzane medalje, te kako im žele mnogo sreće u daljem školovanju. Naglašavaju da je Lejla primljena na prestižni američki fakultet MIT, gdje će nastaviti svoje obrazovanje.

Udruženje je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici naglasilo kako su veoma ponosni na svoje učesnice jer sve one pohađaju njihovu Školu matematike za nadarene učenike. One su na ovaj način nastavile odlične rezultate bh. matematičara.

(klix.ba)

Procitano 587 puta

S5 Box