Vijesti iz BiH
subota, 13 April 2019 00:00

Borovac: Vlasti RS-a da prekinu sramne aktivnosti negiranja genocida

Ocijeni...
(0 glasova)
Borovac je ovo kazala povodom održavanja takozvane međunarodne konferencije na kojoj su, kako je navela, irelevantni organizatori okupili neznane predavače samo sa jednim ciljem - minimizranje i negiranje genocida u Srebrenici, a koji je dokazan i potvrđen u sudskim postupcima i presudama Haškog tribunala, Međunarodnog suda pravde, Suda Bosne i Hercegovine.

"Ono što zabrinjava jeste činjenica da se u ovim nastojanjima prepoznaje rukovodstvo, odnosno vlast entiteta Republika Srpska. Umjesto da budu lideri procesa izgradnje pomirenja, međusobnog povjerenja i poštivanja ljudskih prava, stavili su se u funkciju retrogradnih politika koje minimiziranjem i negiranjem pokušavaju pobiti historijske činjenice i sve to pod plaštom priče o traganju za istinom i pomirenjem", navela je ministrica Borovac.

Potcrtala je kako je neuspjeh ovakvih nastojanja zagarantiran, te da ih je civiliziran svijet prozreo i ogradio se od njih.

"Posebno vrijeđa nepostojanje ni minimuma sluha niti poštovanja prema porodicama žrtava genocida i niza drugih zločina koje zvanična vlast u entitetu Republika Srpska negira, dok istovremeno otvoreno glorificira presuđene ratne zločince. To najbolje osjete povratnici u entitet Republika Srpska gdje im se život nastoji učiniti neizdrživim i gdje verbalni napadi sa najviših nivoa vlasti se pretvaraju u djela na terenu te sve učestalije svjedočimo napadima, neprimjenrenim porukama i grafitima", rekla je Borovac, naglašavajući kako je volja za povratkom jaka i do sada se oduprijela i većim udarima.

Zaključila je da sve navedeno potvrđuje neophodnost usvajanja zakona o zabrani negiranja i minimiziranja zločina genocida, te zabrani djelovanja fašističkih organizacija kao što je ravnogorski četnički pokret i slični.

"Zato pozivam rukovodstvo entiteta Republika Srpska i sve one koji negiraju genocid i druge zločine da prekinu sa ovim sramnim aktivnostima, jer je krajnje vrijeme da počnu poštovati ljudska prava svih građana u našoj zemlji, a posebno žrtava i njihovih porodica koje zaslužuju pijetet", poručila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.
 
(klix.ba)
Procitano 656 puta

S5 Box