Vijesti iz BiH
utorak, 23 April 2019 00:00

Mektić: Ubistvo Slaviše Krunića ima 'potpis vlasti' RS-a

Ocijeni...
(0 glasova)

policijarsUbijeni banjalučki biznismen bio je vlasnik zaštitarske kompanije i kritičar vlasti bh. entiteta Republika Srpska.
Mektić se porukom oglasio na društvenoj mreži TwitterAl Jazeera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je u utorak da je ubistvo biznismena Slaviše Krunića "ubistvo sa potpisom vlasti" u bh. entitetu Republika Srpska.

U pucnjavi kasno u ponedjeljak navečer u Glamočanima kod Banje Luke ubijeni su banjalučki biznismen Slaviša Krunić i njegov pratilac, a u razmjeni vatre poginuo je i jedan od napadača.

Motiv napada za sada nije poznat, a na mjestu ubistva uviđaj obavljaju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a.

Krunić je bio vlasnik više banjalučkih firmi, među kojima i kompanije za zaštitu osoba i imovine Sector Security te lanca pekara Žitopek.

"Ubistvo sa potpisom vlasti", napisao je na Twitteru ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, prenosi novinska agencija Patria.
Poznat identitet napadača

Napadač koji je ubijen prilikom likvidacije Slaviše Krunića je Željko Kovačević, javljaju bh. mediji.

Banjalučkoj ATV potvrđeno je da je Željko Kovačević iz Banje Luke ubijen tokom napada i ubistva Slaviše Krunića u Glamočanima, na području opštine Laktaši, prenosi sarajevski portal Klix.ba.

Mediji su 2016. godine objavili da je Željko Kovačević optužen da je od vlasnika poznate banjalučke ćevabdžinice "Kod Muje" Amira Smailagića, na ime zelenaških kamata na datu pozajmicu, iznudio 24.800 konvertabilnih maraka (oko 12.500 eura).

Kovačević je hapšen i 2011. godine u akciji "Strijelac", kada je policija kod njega pronašla 452 predmeta za koja se sumnjalo da su ukradena, te 20.000 KM (oko 10.000 eura) u falsificiranim kovanicama od po pet KM (2,5 eura).

Zbog toga je u međuvremenu osuđen prvostepenom presudom na pet godina zatvora.

Na osnovu Interpolove potjernice iz Hrvatske, Kovačević je uhapšen zbog razbojništva i pokušaja ubistva počinjenog 2009. godine, ali je Sud Bosne i Hercegovine donio odluku o puštanju na slobodu, jer je utvrđeno da ima bh. državljanstvo.

Zatvorsku kaznu odležao je samo zbog razbojništva iz 90-ih godina.

Slaviša Krunić, biznismen iz Banje Luke, izborio se za uspjeh u poslu i širom Bosne i Hercegovine zapošljava više od 1.600 ljudi, i to mimo političkih pokrovitelja.
'Deklarirani Bosanac'

Godinama unazad Krunić se suočavao s pokušajima vlasti RS-a da ga reketiraju, jer nije pod lupom vladajućih struktura, pišu bh. mediji.

Gostujući na Face TV, osvrnuo na svoje porijeklo, bespotrebno etiketiranje na nacionalnoj osnovi.

Krunić je javno govorio da je Srbin, ali i Bosanac, jer je rođen u Bosni i Hercegovni, kao i njegov djed te njegova djeca.

"Ja sam Srbin, ali i Bosanac. Moj otac je rođen tu, moj djed, a i moje dijete. Ja danas živim u Bosni i Hercegovini i moja cijela familija. Ja ne planiram da idem odavde. Želim imati normalan život u ovoj državi. Kako se zvala republika u kojoj sam ja rođen? Bosna i Hercegovina. Ja sam rođen u Bosni i Hercegovini i ja sam Bosanac. Iznerviraju me kada mi kažu 'Kako možeš tako govoriti?' Pa, to je realnost. Ne smeta mi da mi komšija kaže da je Hrvat ili Bošnjak, kao ni kada mi neko kaže da sam Srbin. Kod mene su uvijek upaljena svjetla za sve. Onima kojima to smeta, treba upaliti svjetlo u tunelu", govorio je Krunić.

(Agencije)

Procitano 518 puta

S5 Box