Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 29 April 2019 00:00

Bh. trgovci žele slobodan dan za praznike

Ocijeni...
(0 glasova)

radniciU izuzetno teškim uslovima danas u trgovinama širom BiH radi 150.000 radnika. Jedan ili nijedan trgovac će imati slobodan dan 1. maja, što je slučaj i za druge praznike. Tim povodom Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti danas započinje online protest pod nazivom "Slobodni za praznike".
Predstavnici ovog Sindikata već izvjesno vrijeme pokušavaju alarmirati kompletno društvo te pitanja o teškim uvjetima rada u trgovinama staviti na dnevni red nadležnih, medija i svih koji donose odluke o radnicima u ovom sektoru.

Bez slobodnih dana i pauze

Prošle godine na vrhu liste problema radnika u trgovinama našao se prekovremeni i neplaćeni rad. Godinama unazad mobing je bio naizraženiji problem koji je i danas izuzetno prisutan, naročito u području Hercegovine.

"Neplaćeni prekovremeni sati znače nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, nemogućnost uzimanja pauze i slično. Radnici su direktno od nas tražili pomoć. Kada nam pričaju šta ih najviše boli, upravo su to rad za vrijeme praznika i jako male plaće", govori nam Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti.

Prema posljednjim statističkim podacima, prosječna plaća u sektoru trgovine iznosi 653 KM. Ona je rasla u odnosu na prethodne godine, ali Beširović ističe kako nije bilo sistemskih povećanja plaće.

"To su ustvari rezultati nekih ad hoc mjera kojima se poslodavci u ovom sektoru bore zadržati radnu snagu s obzirom da se odljev radne snage u sektoru trgovine počeo vrlo alarmantno primjećivati. Onda se poslodavci koriste raznim metodama, isplatom regresa i drugih stimulacija da povećaju radnicima primanja, a da istovremeno ne budu na gubitku s obzirom da Zakonom o doprinosima još nije promijenjen u smislu da on bude rasterećenje za poslodavca", pojašnjava Beširović.

Danas je najteže pronaći radnike u trgovinama u manjim sredinama, dok podaci Sindikati govore kako se do prije nekoliko godina prilikom otvaranja nekih tržnih centara na jedno radno mjesto znalo aplicirati do 3.000 ljudi, od toga većina sa visokom stručnom spremom.

Poslodavci ne žele radnike u sindikatu

Sindikat trgovine razgovarao je s udruženjem poslodavaca BiH, ali ono što je najveći problem jeste nemogućnost organizovanja radnika u sindikat. Kako kaže Beširović, poslodavci ne žele organizovane radnike u ovom sektoru.

"Poslodavci i sindikat bi trebali biti korektivni faktor za ekonomiju ove zemlje te oni koji će kreirati politiku koju bi trebale provoditi vlade. Nažalost, nedostatak socijalnog dijaloga i činjenica da nema organizovanog sindikata uopće u realnom sektoru su veliki problem. Od 150.000 radnika u trgovinama, 12.700 ih je u Sindikatu. Dakle, čak ni deset posto radnika nisu sindikalno organizovani", ističe Beširović.

Kroz online protest "Slobodni za praznike", cilj Sindikata trgovine jeste prvenstveno da se pitanje prekovremenog i neplaćenog rada u trgovinama konačno zakonski uredi.

Iz Sindikata očekuju kako će konačno sjesti za isti sto sa vladom i poslodavcima kako bi pronašli rješenje koje će biti primjenjivo u praksi.

"Jasno je da ne m ožemo zatvoriti kompletan trgovinski sektor u danima praznika, ali jasno je i da tokom praznika nema potrebe da u dvije ulice radi pet trgovina. Dovoljno je da radi jedan i da na taj način pružimo trgovcima priliku da budu slobodni barem neke od praznika", poručuje Beširović te poziva sve one koji rade u ovom sektoru ili se suosjećaju s radnicima u trgovinama da u 12 sati kliknu na Slobodnizapraznike.com.

 

(klix.ba)

Procitano 501 puta

S5 Box