Vijesti iz BiH
srijeda, 08 Maj 2019 00:00

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odbio doći u Sarajevo

Ocijeni...
(0 glasova)

hasimtaciPredsjednik Kosova Hashim Thaci neće doći na godišnju konferenciju EBRD-a u Sarajevu zbog toga što Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo.
Thaci je kazao kako nije mogao sudjelovati na godišnjoj konferenciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Sarajevu u srijedu i četvrtak jer su "bilateralne veze na najnižem mogućem nivou".

Kosovski predsjednik je izjavio kako BiH nije priznala nezavisnost Kosova, kako još uvijek zahtijeva vize za Kosovare koji ulaze u zemlju i kako se "ponaša potpuno anti-europski, okrutnije od same Srbije".

Bosna i Hercegovina, navodi se na zvaničnoj stranici predsjednika Thacija, i dalje diskriminira građane Kosova viznim režimom.

Kosovska vlada je u novembru 2018. godine uvela stopostotnu carinu na robu uvezenu iz Bosne i Srbije, saopćivši da će carina biti ukinuta kada Sarajevo i Beograd priznaju suverenitet Kosova i prestanu sprečavati zemlju da se pridruži međunarodnim organizacijama.

Na zvaničnoj stranici predsjednika Kosova se navodi da, unatoč svemu, Kosovo zagovara dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i euroatlantsku budućnost, ali da ne dozvoljava diskriminatoran odnos.

(klix.ba)

Procitano 511 puta

S5 Box