Vijesti iz BiH
četvrtak, 09 Maj 2019 00:00

Ozbiljna upozorenja: Od ponedjeljka velike padavine širom zemlje

Ocijeni...
(0 glasova)

kisaPrema prognozama meteorologa od nedjelje se u Bosni i Hercegovini očekuju velike padavine koje će kulminirati u ponedjeljak, ali će kiša nastaviti da pada i tokom naredne sedmice.

Damir Šantić, dežurni u Odjelu za vremenske analize i prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda rekao je da tek čekamo kišu, jer ove današnje padavine nisu obilne.

“Kad pogledamo akumulirano je nekih 5 do 10 litara pa metru kvadratnom. Sutra će biti pljuskovito, a takvo vrijeme nas očekuje u subotu po Sjeveru Bosne, ali od nedjelje čekamo pravu kišu. To bi bila jača kiša koja bi obilnije pala u Krajini i na Sjeveru Bosne. U ponedjeljak prognoziramo baš obilnu kišu, 40 do 80 litara po metru kvadratnom. U ponedjeljak će biti baš ozbiljna kiša koja će biti po cijeloj Bosni i Hercegovini i nakon toga bilo bi pljuskova u utorak i srijedu, nešto i u četvrtak, ali ne tako jako”, rekao je za BUKU Šantić.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS rekli su da modeli pokazuju da će biti obilnijih padavina od nedjelje, pa do srijede. Dodaju da će se situacija možda mijenjati, ali ta promjena neće biti drastična.

Nedim Sladić, amater meteorolog napisao da ga naročito brinu prognozni modeli koji u novijim izlazima crtaju povećanje padavinskih suma, a u pojedinim izlazima i izuzetno velike, da ne kaže abnormalno visoke totale za narednih 7 do 10 dana.

“Očekivao sam, da budem iskren, smanjenje padavinskih totala u danima koji su dolazili, međutim dobio sam uglavnom suprotan scenario. Čekao sam ublaženje i od njega vidim da nema ništa ni nakon petog dana. Već postoji neki trend jer peti dan zaredom modeli drže se približno slične priče, uz oscilacije vidljive u putanji same ciklone, pri čemu se, kao zajednički sadržilac, izdvajaju obilne količine padavina koje se pomjeraju iz izlaza u izlaz malo istočnije ili zapadnije u odnosu na postavku ciklone”, napisao je Sladić na svojoj FB stranici.

Meteorolozi nam kažu da je osnovno pitanje šta se dešava sa rijekama, pa su nas uputili na hidrologe koji su nam rekli da su analize padavina u toku i da se tek sutra može očekivati više informacija o uticaju kiše na rijeke i mogućim poplavama. Svakako sve nadležne institucije trebaju da budu u pripravnosti.

Maja Isović Dobrijević (6yka.com)

Procitano 607 puta

S5 Box