Vijesti iz BiH
srijeda, 19 Juni 2019 00:00

Ignorišu presudu: Sudovi i dalje traže isključivo notarske ugovore

Ocijeni...
(0 glasova)

sud1Uprkos presudi Ustavnog suda FBiH koji je proglasio neustavnim odredbe pet federalnih zakona koji propisuju da se za određene pravne poslove mora imati notarski obrađena isprava, ne ostavljajući nikakvu drugu mogućnost, sudovi su nastavili praksu postupanja samo po notarski obrađenim ugovorima.

U aprilu 2019. godine Ustavni sud FBiH proglasio je, po zahtjevu za ocjenu ustavnosti koji je podnio potpredsjednik FBiH Milan Dunović, neustavnim odredbe zakona o registraciji poslovnih subjekata, o stvarnim pravima, o zemljišnim knjigama, o nasljeđivanju i Porodičnog zakona, koje se naslanjaju na član Zakona o notarima koji je još 2015. godine proglašen neustavnim.

Ovim povodom kontaktirali smo Općinski sud u Sarajevu pitanjem da li se u Zemljišno-knjižnom uredu trenutno prihvataju ugovori koji nisu ovjereni kod notara.

"ZK ured Općinskog suda u Sarajevu i dalje posutpa samo po notarski obrađenim ugovorima sve dok se ne izmijene zakoni koji su Odlukom Ustavnog suda FBiH proglašeni neustavnim. U odluci Ustavnog suda stoji da je Parlament Federacije BiH dužan da u roku od šest mjeseci izmijeni sve zakone koji su predmet ove odluke", kazali su nam u Općinskom sudu u Sarajevu.

Tragom ovog odgovora obratili smo se Ustavnom sudu FBiH tražeći da nam odgovore da li nadležni organi, odnosno sudovi, nakon objavljivanja presude, moraju prihvatati ugovore koji nisu ovjereni kod notara ili nastavljaju poslovati kao i prije presude, odnosno sve do trenutka dok Parlament FBiH ne uskladi zakone s Ustavom FBiH.

Iz Ustavnog suda FBiH rečeno nam je da je pravno dejstvo odluka Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine propisano Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Zakonom o postupku pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine i Poslovnikom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine.

"Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine napominje da se članovi zakona koji su oglašeni neustavnim ne primjenjuju od dana objave u Službenim novinama Federacije BiH ili istekom roka koji je određen presudom", stav je Ustavnog suda FBiH.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović i podnositelj zahtjeva za ocjenu ustavnosti spornih odredbi zakona kazao je u razgovoru za Klix.ba da je na presudu Ustavnog suda FBiH, na pet zakona koji se odnose na Zakon o notarima FBiH, Ustavni sud FBiH dao Parlamentu FBiH rok od šest mjeseci da usaglasi zakone s presudom Ustavnog suda FBiH.

"Bez obzira na to, presuda Ustavnog suda FBiH je važeća danom objave u Službenim novinama FBiH. Presuda Ustavnog suda FBiH je obavezujuća i ona stupa na snagu objavom u Službenim novinama FBiH", rekao je Dunović.

Dunovića smo pitali da li bi sudovi nakon objave presude trebali primati ugovore koji nisu ovjereni kod notara. On nam je rekao kako je nezahvalno da on tumači odluku Ustavnog suda FBiH, ali da je činjenica kako je presuda stupila na snagu danom objave u Službenom listu FBiH.

"Paralelno s tim Ustavni sud FBiH nalaže i Parlamentu FBiH u kojem periodu bi trebao zakone usaglasiti s presudom. Ono što se u demokratskim društvima radi u prijelaznom periodu, e to je pitanje za Ministarstvo pravde FBiH. Ministar pravde FBiH bi trebao, ne čekajući šest mjeseci, već što prije, napraviti nove prijedloge zakona usaglašene s presudom i poslati ih u parlamentarnu proceduru", kazao je Dunović.

On kaže da je prošlo četiri godine od presude na Zakon o notarima FBiH i da Ministarstvo pravde FBiH nikada nije uputilo u parlamentarnu proceduru novi prijedlog zakona.

Što se tiče neprovođenja presuda ustavnih sudova u BiH, Dunović je rekao da je postala praksa da se u našoj zemlji ove presude ne provode čak i kada je riječ o presudama koje ne spadaju, prema tumačenjima određenih stranaka, u političke presude.

"Ne možemo živjeti u društvu u kojem postoje presude ustavnih sudova, a u praksi se dešava nešto potpuno suprotno", zaključio je Dunović.

(klix.ba)

Procitano 382 puta

S5 Box