Vijesti iz BiH
četvrtak, 20 Juni 2019 00:00

Mostaru prijeti stanje tehničke nepogode

Ocijeni...
(0 glasova)

smeceUlice ovog bosanskohercegovačkog grada su već 11 dana zatrpane smećem, zbog blokade regionalne deponije Uborak.

Građani sjevernog dijela Mostara zahtijevaju novu lokaciju deponije.

Ukoliko do 12:00 sati u četvrtak ne dođe do deblokade regionalne deponije, u Mostaru će biti proglašeno stanje tehničke nepogode.

Štab Civilne zaštite Grada Mostara na vanrednoj sjednici u srijedu navečer pozvao je stanovnike sjevernog dijela Mostara da hitno deblokiraju regionalnu deponiju Uborak, jer prijeti velika opasnost za stanovništvo.

"Molimo naše sugrađane da deblokiraju deponiju, jer prijeti velika opasnost od zaraze po stanovništvo. Na izvanrednoj sjednici donijeli smo odluku da sutra [četvrtak] u 12:00 sati, ukoliko deponija ne bude deblokirana i ne krene odvoz smeća, stupi na snagu odluka o proglašenju stanja tehničke nepogode", izjavio je nakon sjednice mostarski gradonačelnik i zapovjednik Štaba Civilne zaštite Ljubo Bešlić.

On je dodao kako će u tom slučaju Štab Civilne zaštite preuzeti upravljanje svim segmentima, a neprovođenje njegovih odluka smatra se krivičnim djelom.

Izrazio je nadu da neće doći do proglašenja vanrednog stanja i izrazio uvjerenje da će građani shvatiti ozbiljnost stanja u kojemu se Grad nalazi, prenosi Fena.

Inicijativa 'Jer nas se tiče'

Štab Civilne zaštite je, također, odlučio da je, zbog zdravlja građana, potrebno očistiti kontejnere i ulice, izvršiti asanaciju tamo gdje je potrebno, dezinfekciju i deratizaciju.

"Bez obzira što je nedavno urađena deratizacija ovo smeće ponovno može prouzrokovati glodare i izazvati mnoge druge opasnosti, posebice što su ljetni mjeseci, kada su rizici jako veliki", kazao Bešlić.

Ulice Mostara već 11 dana zatrpane su smećem, zbog blokade regionalne deponije Uborak.

Građani sjevernog dijela Mostara, okupljeni oko inicijative "Jer nas se tiče", zahtijevaju novu lokaciju deponije.

Gradske vlasti tvrde kako iznalaženje nove lokacije nije u njihovoj nadležnosti, zbog čega im gradonačelnik nije mogao obećati kada će postojeća deponija biti izmještena.

(Agencije)

Procitano 413 puta

S5 Box