Vijesti iz BiH
utorak, 09 Juli 2019 00:00

Povorka sa posmrtnim ostacima 33 žrtve genocida prošla kroz Sarajevo

Ocijeni...
(0 glasova)

srebrenica4Kamion s tabutima se zaustavio u Ilijašu i Vogošći, te na nekoliko lokacija u Sarajevu, a onda nastavlja put ka Potočarima.

Sarajlije dočekuju kamion sa posmrtnim ostacima žrtava genocida pred zgradom Predsjedništva BiH.

Kamion sa posmrtnim ostacima 33 žrtve genocida u Srebrenici stigao je danas u Sarajevo, prije nego što će nastaviti put prema Memorijalnom centru Potočari, gdje će 11. jula, na 24. godišnjicu genocida, biti obavljena kolektivna dženaza.

Kamion s tabutima se, nakon polaska iz Visokog, kratko zaustavio u Ilijašu i Vogošći, potom ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu, te Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva i na Markalama.

Kamion je krenuo jutros ispred direkcije Gradskog groblja Visoko.

Kako prenosi Anadolija, Nešrefa Mehmedović ispratila je danas posmrtne ostatke svog muža, koji nisu kompletni.

“Osjećam se kao kad je pala Srebrenica 1995. Isto mi je sve, kao kad su klali i ubijali. Izgubila sam dva brata, djevera, svekra, njih oko 100, moje familije i familije mog muža. Muža su našli, skoro su nam javili da su ga našli. Ne mogu više da čekam. Može se meni nešto desiti, da se ukopa, nek nađe svoj smiraj”, rekla je Mehmedović.

“Djevera još nikad niko nije pronašao, imao je 27 godina. Sjećam se kao da je jučer bilo, bili smo natrpani u kamione i autobuse. Taj put do Tuzle nikad neću zaboraviti. To se ne zaboravlja”, dodala je ona.
Najmlađa žrtva Osman Cvrk

Uz vjerski program i poruke da se Srebrenica nikad neće zaboraviti, građani Visokog i drugih mjesta u BiH koji su prisustovali ispraćaju, na kamion su stavili cvijeće te proučili Fatihu svim žrtavama genocida u Srebrenici.

Građani Visokog i drugih mjesta u BiH koji su prisustovali ispraćaju, na kamion su stavili cvijeće te proučili Fatihu svim žrtavama genocida u SrebreniciAnadolija

"Ovo je po broju stradalih i identificiranih i od porodica datih saglasnosti da se ukopaju najmanji broj žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi", kazao je Kenan Karavdić, direktor Javnog komunalnog preduzeća "Gradska groblja" Visoko, dodajući da ih je ove godine 33.

Prema njegovim riječima, u Identifikacionom centru u Tuzli "ima identificiranih Srebreničana, međutim, porodice još uvijek nisu dale saglasnost za njihov ukop, zbog nekompletnosti tijela".

"Molimo ih da za iduću dženazu daju saglasnost da budu ukopani posmrtni ostaci koji su identificirani. Svjedoci smo da se rade reasocijacije, što znači da će svaki dio tijela koji se pronađe u budućnosti biti ukopan u Potočarima", poručio je Karavdić.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine.

(Agencije)

Procitano 730 puta

S5 Box