Vijesti iz BiH
utorak, 20 Avgust 2019 00:00

Predsjedništvo BiH: Redovno o ANP-u, pa vanredno o mandataru

Ocijeni...
(0 glasova)

motelskiputbihČlanovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u utorak bi trebali održati dvije uzastopne sjednice, na kojima će pokušati usvojiti plan reformi bitnih za nastavak približavanja članstvu u NATO-u te, nakon toga, predložiti kandidata za predsjedavajućeg novog vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je, podsjeća Fena, da se prvo, na redovnoj sjednici, razmatra usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa - ANP za NATO, a potom na vanrednoj sjednici, koju je tražio član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, raspravlja o odluci o imenovanju mandatara za sastav vijeća ministara.

Prethodno su, u ponedjeljak, o tome razgovarali i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te dvojica članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Dodik: Puno je tamo nekih reformi

Izetbegović je nakon sastanka u Sarajevu izrazio očekivanje da će pitanje ANP-a i imenovanje novog predsjedavajućeg vijeća ministara Zorana Tegeltije, kojeg je predložio Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata, biti riješeno u utorak.

Istodobno je potvrdio da, ukoliko ne bude podrške za slanje ANP-a u Bruxelles, neće biti podržano imenovanje Tegeltije za novog predsjedavajućeg vijeća ministara.

Odgovorio mu je Dodik, rekavši kako ni pod koju cijenu neće glasati za usvajanje ANP-a, a to je uvjet na kojemu inzistiraju Komšić i Džaferović kako bi dali glas za imenovanje Tegeltije kao Dodikovog kandidata za novog predsjedatelja vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

"Neću glasati za ANP. Ne zna se ni ko ga je pisao, ni šta žele sa njim. Puno je tamo nekih reformi, poput reforme policije, i ja neću na to pristati", kazao je Dodik.

Jedni drugima postavljaju uvjete

Ranije u kolovozu su čelnici SDA, SNSD-a i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, Izetbegović, Dodik i Dragan Čović, potpisali dokument nazvan "Principi formiranja vlasti", prema kojem su postigli dogovor da u roku od 30 dana formiraju vlast na državnoj razini.

ANP je dokument koji je od Bosne i Hercegovine zatražio NATO kako bi mogao biti aktiviran Akcijski plan za članstvo - MAP u tom vojno-političkom savezu.

Međutim, politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju podržati taj dokument zbog Rezolucije o vojnoj neutralnosti tog bosanskohercegovačkog entiteta kojeg je usvojila Narodna skupština RS-a.

Usvajanje ANP-a bezkompromisno traži SDA, uvjetujući to podrškom imenovanju Tegeltije za predsjedavajućeg novog vijeća ministara Bosne i Hercegovine, konstatira Fena.

(Agencije)

Procitano 591 puta

S5 Box