Vijesti iz BiH
srijeda, 21 Avgust 2019 00:00

Male pobjede velikih ljudi: Čuvajmo našu zemlju

Ocijeni...
(0 glasova)

kruscicaŽene iz sela Kruščica branile su pristup preko mosta 24 sata dnevno, tokom 300 dana. Time su zasluženo dobile epitet hrabre. A hrabrih je u ovoj godini bilo još, a naročito u Centru za životnu sredine, gdje su uspješno realizovane brojne inicijative.

Kada je u junu ove godine Kantonalni sud u Novom Travniku presudio da ekološka dozvola za izgradnju brane na rijeci Kruščica bude poništena, mala grupa žena je pobjedila. I ne samo one, već pojedinci kao takvi, sposobni da preuzimaju inicijativu i zauzmu se za očuvanje zaštite životne sredine. Žene iz sela Kruščica branile su pristup preko mosta 24 sata dnevno, tokom 300 dana. Time su zasluženo dobile epitet hrabre. A hrabrih je u ovoj godini bilo još, a naročito u Centru za životnu sredinu, gdje su pokrenute i uspješno realizovane brojne inicijative. Evo i podsjetnika na njih.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prihvatilo je inicijative za pokretanje postupka proglašenja zaštićenih područja na rijeci Sani koje je Centar za životnu sredinu podnio u januaru 2019. godine. Riječ je o dvije inicijative koje se odnose na proglašenje zaštićenog područja “izvora rijeke Sane sa ponorom Mračaj” i “zaštićenog područja kanjona Prizren Grad”.

Hrabri aktivisti iz Jablanice, borili su se za rijeku Doljanku, a presudom u njihovu korist na Opštinskom sudu u Konjicu, po tužbi kompanije “Eko-Vat” d.o.o. iz Jablanice dobili su nadoknadu štete prouzrokovanu navodnom blokadom aktivnosti na gradilištu. Time su mali ljudi ponovo pokazali da se pobjediti može, uz srčanu borbu i posvećenost, ma ko bio nasuprot njih.

Kampanja koja je definitivno vratila vjeru u mogućnosti kolektivnog postizanja cilja, sa minimalnim naporima svakoga pojedinačno bila je “Solarna Pecka”. Riječ je o online crowfunding kampanji, koju su pokrenule organizacije “Zelene staze” koja stoji iza Centra za posjetioce Pecka iz Mrkonjić Grada i Centar za životnu sredinu iz Banjaluke. Kampanja je uspješno završena uz obezbjeđenih 6.687 USD (američkih dolara) čime je omogućeno instaliranje solarnih kolektora za zagrijavanje 300 litara vode i dijela fotonaponskih panela koji proizvode struju na krov Centra za posjetioce Pecka, što je i bio cilj kampanje.

Svjesni načina funkcionisanja našeg društva, CZŽS i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle pokrenuli su kampanju ”Stop prljavoj energiji – jer budućnost je obnovljiva”. Cilj ove kampanje je skretanje pažnje građana, stručnjaka, nadležnih institucija i drugih društvenih aktera na zabrinjavajuće stanje životne sredine i neodrživost postojećih energetskih sistema u Bosni i Hercegovini.

Kampanja “Sačuvajmo plavo srce Evrope” za naredne tri godine planira prvenstveno podizanje svijesti javnosti o značaju Rijeka Balkana. Ali i potrebu za zaustavljanjem projekata izgradnje hidroelektrana. Osim toga ciljevi su i koordinisanje razvoja masterplana sa no-go područjima za izgradnju hidroelektrana za sve rijeke Balkana, kao i razvoj znanja o biološkoj raznovrsnosti. A u okviru kampanje snimljen je i istoimeni dokumentarni film.

Za hranu i poljoprivredu bez GMO kultura i otrovnih pesticide, CZŽS se zalagao u okviru anti GMO kampanje. Kroz rješenja koja obezbjeđuju egzistenciju i zdravu hranu za ljude i druge vrste, cilj im je da GMO i velike korporacije ostanu van naše hrane i naših poljoprivrednih površina.

I tu nije kraj, jer su mnogobrojne aktivnosti realizovane u ranijem periodu, a sudeći po svemu će i tek uslijediti.

Trenutno aktuelna kampanja CZŽS jeste ona u koju se svi možemo uključiti. Riječ je o očuvanju rijeka u BiH, a svako može dati svoj doprinos kroz fotografisanje suhih korita. Dovoljno je da posjetite rijeku sa nisim vodostajem, fotografišete se zajedno sa suhim koritom ili snimite kratki video(30 sekundi), te fotografiju i/ili video sa pratećim kratkim tekstom o tome zašto su vam rijeke važne pošaljete na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili u inboks Facebook stranice Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Uprkos tome što vam to može djelovati kao skromni doprinos i nedovoljan angažman, neka vam prethodne kampanje budu motivacija. Sve su one uostalom započete i realizovane udruživanjem više istomišljenika, čiji su mali doprinosi rezultovali značajnim promjenama. A promjene u društvu kao što je naše istinski su neophodne.

 

Sara Velaga (6yka.com)

Procitano 568 puta

S5 Box