Vijesti iz BiH
utorak, 01 Oktobar 2019 00:00

Odluka Evropskog suda: Ukloniti crkvu iz dvorišta Fate Orlović

Ocijeni...
(0 glasova)

fataorlovicSud iz Strazbura donio je konačnu presudu, kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve u Konjević Polju.

Nakon što je imovina Fate Orlović izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, 1998. godine tu je izgrađena crkva.

Evropski sud za ljudska prava donio je u utorak odluku, odnosno konačnu presudu, kojom se nalaže da Bosna i Hercegovina mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba sudija u Evropskom sudu za ljudska prava Faris Vehabović.

Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je odlučio da je došlo do povrede Člana 1. Protokola 1. (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Slučaj se odnosi na crkvu koju je Srpska pravoslavna crkvena opština izgradila na imovini koju su podnositelji prijave, odnosno Fata Orlović, bili prinuđeni napustiti tokom rata u periodu 1992-95.

Sud je utvrdio da je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja tužbe, a za koji vlasti nisu ponudile nikakvo opravdanje.

Izvršenje u roku od tri mjeseca

To je imalo za posljedicu ozbiljno narušavanje prava na imovinu.

Sud je, također, utvrdio, sa šest glasova naspram jednog, na osnovu Člana 46. (Obaveznost i izvršenje presuda) da tužena država treba osigurati izvršenje dvije odluke koje su donijete u korist podnositelja tužbe, a naročito da osigura uklanjanje crkve sa njihove imovine, najkasnije u roku od tri mjeseca nakon što ova presuda postane konačna.

Tužbu je podnijelo 14 članova iste porodice, koji su rođeni u periodu između 1942. i 1982. godine, i žive u Konjević Polju i Srebreniku.

Suprug prve podnositeljice predstavke i više od 20 drugih srodnika ubijeni su u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Tokom rata 1992-95. godine podnositelji predstavke su bili prinuđeni napustiti svoj dom u Konjević Polju.

Imovina na kojoj su živjeli pripadala je suprugu prve podnositeljice i njegovom bratu, a sastojala se od nekoliko stambenih i poljoprivrednih objekata, njiva i livada.

Nakon što je imovina izuzeta u korist Crkvene opštine Drinjača, tokom 1998. godine tu je izgrađena crkva.

Podnositelji tužbe nikada nisu bili obaviješteni o postupku eksproprijacije.

U cilju provedbe Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, koji garantira pravo na slobodan povratak izbjeglica u njihove domove i pravo na povrat imovine, bh. entitet Republika Srpska je 1998. godine donijela Zakon o prestanku primjene Zakona o korištenju napuštene imovine.

Obje odluke konačne i izvršne

Podnositelji tužbe su pokrenuli postupak za povrat predmetne imovine u skladu s ovim Zakonom.

Odlukom Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih lica i izbjeglica - CRPC iz 1999. godine, a nakon toga i odlukom Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica iz 2001. godine, utvrđeno je njihovo pravo na potpuni povrat imovine.

Obje navedene odluke su konačne i izvršne.

Imovina je potom vraćena podnositeljima, izuzev parcele na kojoj je izgrađena crkva.

Narednih godina podnositelji su bezuspješno tražili potpuni povrat imovine.

(Agencije)

Procitano 624 puta

S5 Box