Vijesti iz BiH
petak, 04 Oktobar 2019 00:00

Čengić: Neka uvedu porez 20% na primanja veća od 2.500 KM

Ocijeni...
(0 glasova)

parlamentZastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić podnio je amandmane na prijedlog zakona o porezu na dohodak FBiH, kojim se predlaže uvođenje diferencirane stope poreza na dohodak odnosno uvođenje progresivnog oporezivanja dohotka.

"Smatram da visoke plate trebamo oporezivati većom stopom poreza na dohodak od onih nižih, to je prava socijaldemokratska mjera, i nešto što ima u većini zemalja u EU te se na njihov primjer trebamo ugledati. Zemlje okruženja koje su u EU Hrvatska i Slovenija primjenjuju progresivne stope poreza na dohodak" ističe Čengić.

Predloženim amandmanom bi plate do 2.500 KM ostale oporezovane kako predlaže Vlada FBiH sa stopama od 10% i 13%. Dok bi se promjena desila samo na platama većim od 2.500 KM koje bi bile oporezovale sa stopom od 20% koju je Vlada bila i predlagala u tekstu zakona, da bi u amandmanima od nje odustala, stopa od 25% bi se primjenjivala na plate iznad 7.500KM.

Zastupnik Čengić govoreći o toj temi citirao je riječi prvog Predsjednika Predsjedništva RBiH, Alije Izetbegovića: "Neka uvedu progresivne poreze na visoke plate, jer nije pošteno da neko za dan zaradi jednu penziju. Tako Bosna ne može opstati...", koje je uputio političarima u BiH u svom posljednjem intervjuu

Zbog te činjenice Čengić je naglasio da očekuje podršku SDA za ovakav amandman.

(klix.ba)

Procitano 635 puta

S5 Box