Vijesti iz BiH
utorak, 15 Oktobar 2019 00:00

Migrantska kriza ne jenjava: Gradonačelnik Bihaća obratiće se danas medijima

Ocijeni...
(0 glasova)

imigranti1Na području Bihaća, Cazina i Velike Kladuše u prihvatnim centrima se nalazi oko 3.500 migranata, a procjenjuje se da ih je oko 2.500 neregistrovanih, odnosno van centara.

Zbog loše sigurnosne situacije i nereagovanja države, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić danas će se zaputiti ka Sarajevu kako bi se obratio medijima.

Konferencija za novinare bit će održana u hotelu Bosnia s početkom u 12 sati, a tema je jedna - migrantska kriza.

MUP Unsko-sanskog kantona od danas je ograničio kretanje migrantima u gradu, a kako je naredila Operativna grupa za koordiniranje aktivnost i nadzora nad migrantskom krizom u USK. Tražili su da se migrantima zabrani okupljanja na javnim mjestima, posebno u blizini obrazovnih ustanova kao i prosjačenje i sve vrste društveno neprihvatljivog ponašanja.

"Kao što vam je poznato, Grad Bihać već dvije godine pod konstantnim je pritiskom ilegalnih migranata, a građani Bihaća ostavljeni su sami, bez konkretne pomoći nadležnih državnih institucija. U Bihaću se nalazi nekoliko hiljada migranata o kojima brine samo Grad Bihać, Crveni križ i međunarodne organizacije, a svakim danom u Bihać pristiže po nekoliko stotina novih migranata. Ministarstvo sigurnosti BiH i nadležne državne institucije nisu provele niti jedan od zaključaka sa sastanka iz Brisela koji se odnose na upravljanje procesom migracija u BiH.

Dolaskom zime humanitarna, sigurnosna i epidemiološka situacija u Bihaću postaje alarmantna", poručio je Fazlić.

Sigurnosna situacija također je narušena. MUP USK svakodnevno interveniše zbog tučnjava koje završe ranjavanjem, a neke i smrtnim ishodom. Građani Bihaća se pribojavaju za svoju sigurnost jer su tokom prethodne zime imali povećan broj provala u kuće, krađa i sl.

Konferencijom za medije želi se skrenuti pažnju na ovaj problem, piše Klix.ba.

Procitano 350 puta

S5 Box