Vijesti iz BiH
srijeda, 06 Novembar 2019 00:00

Akcija pošumljavanja u Jajcu: Zasadili 1000 sadnica bijelog bora

Ocijeni...
(0 glasova)

suma2Sadnja drveća nije rekreacija kojom se ljudi baš često bave niti je u novije vrijeme naročito popularna. Pojedinci koji se sjećaju organiziranih akcija pošumljavanja često te poduhvate prepričavaju povezujući ih s lijepim i nostalgičnim uspomenama.

Sa željom da se naše društvo bavi humanim i plemenitim stvarima, pokrenuta je inicijativa prve akcije pošumljavanja pod nazivom “Zeleni Kvadrati Života”.

Svjesni činjenice da se na području općine Jajce, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, o šumama ne vodi dovoljno računa, iako one predstavljaju jedno od najvećih prirodnih bogatstava našega podneblja, udruga "Mungos" je, u saradnji sa "Šumarijom Jajce" pokrenula akciju pod nazivom “Zeleni Kvadrati Života” s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite životne sredine i važnosti šumskog ekosustava.

U subotu 2. studenog/novembra pedesetak volontera okupilo se na lokalitetu Gornji Bešpelj. Okupljenima su se obratili predstavnik “Šumarije Jajce” Velid Mešić, inicijator i koordinator projekta Jimmy Budeš te načelnik Općine Jajce Edin Hozan. Poznato je da je kod nas ekološka svijest slabo prisutna, ako je uopće i ima. Stoga, osim o praktičnom dijelu ovoga projekta, govorilo se i o tome koliko je važno imati partnerski odnos prema prirodi.

Nažalost, mi živimo u vremenu eksploatatorskog odnosa prema prirodi, a to neće dobro završiti, jer s prirodom treba surađivati, čuvati je i njegovati. Nakon obraćanja počela je sadnja koju su moderirali stručnjaci iz lokalne šumarije i gosti, inženjeri šumarstva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Vrijedni volonteri posadili su 1.000 sadnica bijelog bora. Nakon rada uslijedio je zasluženi odmor, uz ručak i razgovor završilo je prvo izdanje akcije “Zeleni Kvadrati Života”. Sudeći po reakciji, svi učesnici otišli su sretni i zadovoljni svojim kućama, bogatiji za jedno novo i plemenito iskustvo. Nadamo se da je ova akcija obilježila početak jedne lijepe tradicije u budućnosti našega grada.

(6yka.com)

Procitano 691 puta

S5 Box