Vijesti iz BiH
petak, 08 Novembar 2019 00:00

Markovina: Ako je BiH tempirana bomba, odgovorna je EU

Ocijeni...
(0 glasova)

bih1BiH je nametnuto neodrživo dejtonsko uređenje koje ima ugrađen nacionalizam kao strukturalnu činjenicu, kaže Markovina.
Markovina je podsjetio da su mnogi bili oduševljeni pobjedom Macrona na predsjedničkim izborima, ali je on brzo, kaže ovaj historičar, pokazao svoje pravo liceEPA

Historičar iz Splita, inače rođeni Mostarac, Dragan Markovina kaže da, ukoliko Bosna i Hercegovina i jeste ta bomba, kakvom je vidi francuski predsjednik Emmanuel Macron, onda je ona to zato što je upravo Evropska unija dugo drži u statusu quo.

Komentirajući izjavu francuskog predsjednika "da je BiH tempirana bomba", Markovina kaže da, ako je to tako, onda je to zato što joj se nimalo ne pomaže u ozbiljnom pitanju zbrinjavanja izbjeglica i što joj je nametnuto neodrživo dejtonsko uređenje, koje, kako kaže, ima ugrađen nacionalizam kao strukturalnu činjenicu i čitav niz faktora kojim se lako blokiraju svake ozbiljne promjene.

Uzroci i posljedice

"Kolonijalizam očito i dalje blokira logično razmišljanje o uzrocima i posljedicama i uvijek je na kraju autodestruktivan", naveo je Markovina, prenio je Tanjug bosanskohercegovački portal Vijesti.

Markovina je podsjetio da su mnogi bili oduševljeni pobjedom Macrona na predsjedničkim izborima, ali je on brzo, kaže ovaj historičar, pokazao svoje pravo lice.

"Kad je Macron, uvjereni neoliberalni centrista pobijedio na francuskim izborima, nije se moglo živjeti od hvalospjeva građanskoj Francuskoj i činjenici da je s njegovom pobjedom spašena ideja Evrope”, podsjeća Markovina.

Međutim, smatra Markovina, Macron se ne razlikuje puno od hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

"U praksi to izgleda tako da je stavio veto na otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom, što bi vrlo lako moglo dovesti do povratka najgorih nacionalizama i sukoba na čitavom tom prostoru, a onda je jučer u maniru Kolinde Grabar Kitarović zaključio da je BiH tempirana bomba koja zbog povratka džihadista otkucava pored Hrvatske”, naveo je Markovina.

(Agencije)

Procitano 544 puta

S5 Box