Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 09 Decembar 2019 00:00

Građani Mostara ne odustaju od blokade: Sklanjat će nas svako jutro

Ocijeni...
(0 glasova)

protest9Nakon petodnevne blokade mostarske deponije Uborak od strane stanovništva okolnih naselja i aktivista Građanske inicijative "Jer nas se tiče", policija je jutros odblokirala deponiju, nakon čega je krenuo i dovoz smeća.

Kako javljaju mostarski mediji policija je silom odvukla demonstrante ispred kapije J.P. Deponija prilikom čega su neki od njih zatražili i lijekarsku pomoć.

Demonstranti ipak ne namjeravaju odustati od blokade deponije jer je u pitanju zdravlje građana ne samo Mostara već cijelog donjeg sliva rijeke Neretve.

Da li je bilo prekomjerne upotrebe policijske sile za Buku nije mogao potvrditi aktivista i novinar Husein Oručević. Ali bilo je, kako kaže, tjelesnog kontakta, pomjeranja i naguravanja.

“Policija je probila blokadu napravili su koridor, a smeće ulazi ponovo u deponiju. Građani se nisu razišli, opet će biti blokiran ulaz u deponiju, a policija će vjerovatno svako jutro imati intervenciju. Moraćemo ih natjerati da se pozabave onim što su krivo radili decenijama. Ovo je samo jedna od stvari koje su katastrofalnom stanju. Čišćenje se treba od nećega da krene. Čišćenje treba od nećega da krene, a za sve će uskoro platiti na izborima, pomešće ih ljudi”, rekao je za naš portal Oručević.

Podsjetimo, situacija je eskalirala ljetos, kada je otkriveno da je na deponiju komunalnog otpada odlagan mulj s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru, u kome se nalazi enormno visoka koncentracija piralena. Nakon 11 dana blokade, postignut je dogovor sa gradskim vlastima da se deponija izmjesti, ali do danas ovo pitanje nije riješeno, a prije par dana desio se i pomor ribe na ušću u Neretvu iz potoka Sušica, koji protiče kraj deponije.

Aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" od tada skreću pažnju javnosti da odlagalište na Uborku ne ugrožava samo stanovništvo okolnih naselja već sve građane Mostara, kao i stanovnike doline Neretve sve do Jadranskog mora, te zahtjevaju hitnu sanaciju odlagališta i njegovo premještanje na novu lokaciju.

Kako je početkom ovog mjeseca najavljujući blokadu deponije za Buku rekao Omer Hujdur predstavnik Građanske inicijative, koja broji preko 1000 članova i na desetine hiljada simpatizera, ljudi u radijusu od dva kilometra praktički se noću bude zbog gušenja od smrada sa deponije. Deponija je, naglasio je, ujedno i jedna refleksija cjelokupnog stanja i krajnji je rezultat nemara nadležnih za zdravlje građana.

“Naša moralna obveza je zaštitili vlastitu egzistenciju, jer ukoliko se nastavi ovako raditi, svi ćemo oboljeti. Takođe, naši koraci u narednom periodu ogledat će se u pravnoj borbi protiv svih koje smatramo krivcima za ovakvo stanje. Ustrajat ćemo i u mirnim prosvjedima, kako bi svima pokazali da nećemo odustati. Tražimo i hitno zasjedanje Tima za iznalaženje nove lokacije za deponiju, te nazočnost svih imenovanih na sastancima, kako bi iznašli krajnje rješenje i novu lokaciju. Također, spremni smo biti i konstruktivni, obzirom da smo dijelom Tima koji je zadužen za iznalazak nove lokacije, jedna stvar je sigurna samo, a to je da deponiju beskompromisno više ne želimo u bjelopoljskoj kotlini”, istakao je Hujdur za Buku.

(6yka.com)

Procitano 568 puta

S5 Box