Vijesti iz BiH
petak, 13 Decembar 2019 00:00

Izetbegović, Komšić i Radončić dogovorili koaliciju

Ocijeni...
(0 glasova)

izetbegovickomsicPredsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je novinarima da je postignut dogovor tri stranke o koaliranju.

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić dogovorili su danas zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je novinarima da je postignut dogovor tri stranke o koaliranju na nivou države, Federacije BiH i u kantonima, uključujući i Kanton Sarajevo, javlja Al Jazeerin reporter Boris Gagić.

Bosna i Hercegovina više od godinu dana nakon izbora nije završila formiranje vlasti na nivou države i Federacije BiH, jednog od dva entiteta u zemlji.

Tokom današnjeg sastanka podijeljeni su resori koje će tri koaliciona partnera preuzeti u državnom Vijeću ministara. SDA će predložiti Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, Fahrudin Radončić trebao bi se vratiti u fotelju ministra sigurnosti, a Sifet Podžić iz DF-a na mjesto ministra obrane.
Smjena kantonalne vlade u Sarajevu

Izetbegović je novinarima rekao da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara BiH, koje uskoro treba da bude formirano, preuzeti SDA, objavila je agencija Anadolija.

On je rekao da će premijer Kantona Sarajevo (KS) biti zajednički izbor ovih stranaka, SDA će preuzeti sedam ministarskih mjesta u Kantonu Sarajevu, SBB tri i dva DF, čime je Izetbegović poslao poruku da će biti smijenjena aktuelna vlada u Kantonu Sarajevu, koju je ranije formiralo šest stranaka, uključujući i SBB.

Predsjedavajući Skupštine KS bit će iz SDA, najavio je predsjednik ove stranke.

Presjednik DF-a Željko Komšić pozvao je HDZ, političke predstavnike hrvatskog naroda u BiH, da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također je novinarima potvrdio da tri stranke zajedno idu u koaliciju na nivou države, entiteta i kantona.

(Al Jazeera i agencije)

Procitano 597 puta

S5 Box