Vijesti iz BiH
utorak, 31 Decembar 2019 00:00

MHE ugrožavaju opstanak lokalnih zajednica u BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

branaBosna i Hercegovina 40% proizvedene električne enrgije dobija iz obnovljivih izvora. To je struja proizvedena u hidroelektranama, solarnim elektranama, vjetroelektranama, biogasnim elektranama, elektranama na biomasu i u mini hidroelektranama, koje su najveći problem.

Šteta je ogromna, a proizvodnja beznačajna tvrde eko aktivisti.

Preko 80 mini hidrolektrana trenutno je u funkciji u BiH, od toga su 42 u Republici Srpskoj. Jedna bi se mogla graditi na Sokocu jer postoji zainteresovani investitor, što je uznemirilo građane koji su na protestima rekli ne mini hidroelektranama.

“Protivimo se izgradnji MHE na podrucju Sokcoca na Klajini i Bioštici jer uništavaju životnu srednu, a to je po KZ krivično djelo”, kazala je Mira Ćajić, portparolka 17 nevladinih organizacija.

Načelnik opštine kaže digla se bespotrebna prašina.

“Nikakva inicijativa, nikakva procedura, nikakav zahtjev nije došao, jedino da se obiđe područje. Opština ne može ni dati dozvolu, do 250kW daje opština”, kazao je Milovan Bjelica, načelnik Opštine Sokolac.

Načelnik se kaže neće svađati sa višim nivoima vlasti ako budu htjeli gradnju minihidroelektranu, građani kažu hoće i to tijelima.

Protiv gradnje minihidroelektrana su i u Eko akciji. Osim što ugrožavaju biljni i životinjski svijet, ugrožavaju opstanak lokalne zajednice.

“Mi nikakve koristi nemamo, od njih koristi imaju samo graditelji”, istakao je Anes Podić, predsjednik udruženja “Eko akcija”.

Amer Jerlagić kaže da su ekološki prihvatljivije vjetroelektrane, ali su daleko skuplje od minihidroelektrana.

“Da je investicija u MW instalisani vjetroenergije 1,1 do 1,2 mil eura, da je to po jednom faktički stubu od 2mW 3,5 do 4 mil investicija, je investicija od 40 miliona eura”, rekao je Amer Jerlagić, vlasnik mini hidroelektrane.

BiH ima svega dvije vjetroelektrane instalisane snage 86 MW, što je snaga ekvivalentna polovini postojećih minihidroelektrana. Jerlagić, dodaje da cijena nije jedina prepreka za gradnju vjetroelektrana jer one moraju imati rezervu.

Iz Eko akcije ipak tvrde, vjetroelektrane nisu nikakva avantura.

“Više je iznenađenja sa malim HE jer sa klimatskom krizom predviđeno je da će količina padavina u BiH da će biti manja za 10%, što znači da će biti manje vode”, kazao je Podić.

BiH izvozi trećinu proizvedene električne enrgije, pa je gradnja minihidroelektrana neopravdana. Dvije mini hidroelektrane u vlasništvu Elektroprivrede RS treba da rade 68 godina da bi proizvele električnu energiju koju primjera radi za jednu godinu proizvede Hidroelektrana u Trebinju.

(oslobodjenje.ba)

Procitano 972 puta

S5 Box