Print this page
četvrtak, 16 Januar 2020 00:00

Blokada vlasti u Kantonu Sarajevo

Ocijeni...
(0 glasova)

skupstinaksOdgođena je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, bez odluke o privremenom finansiranju.

Blokada vlasti u Kantonu Sarajevo, ugrožena isplata januarskih plata

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na kojoj je trebala biti usvojena odluka o privremenom finansiranju, nije održana.

Bez te odluke, s obzirom na to da budžet za 2020. nije usvojen, budžetskim korisnicima neće biti isplaćene plaće za januar.

Zbog nedostatka kvoruma nije održana ni druga sjednica Skupštine na kojoj je trebao biti određen datum za raspravu o nepovjerenju aktuelnoj kantonalnoj vlasti.

Naime, tri stranke – SDA, SBB i DF – formirale su novu većinu u lantonalnoj skupštini nakon dogovora o saradnji na državnom nivou.
Oprečni stavovi

Kantonalni premijer Edin Forto poručio je da je Vlada donijela odluku o privremenom finansiranju, koju su zatim uputili u skupštinsku proceduru.

"Čim je pao budžet, mi smo odmah, kao Vlada, zasjedali na hitnoj sjednici i donijeli odluke o privremenom finansiranju i uputili ih u skupštinsku proceduru i vidjeli ste epilog toga. Dakle, vlada je svoj posao završila,vezano za rebalans, za budžet, za odluke o privremenom finansiranju. Mi smo zasjedali jučer, prekjučer, mi radimo i nastavit ćemo raditi dok ne dođe neko novi u skladu sa zakonom", rekao je Forto.

U ime Kluba zastupnika SDA u Skupštini Kantona Sarajevo obratio se zastupnik Mahir Dević: "Želim da kažem da je nama izuzetno žao što se ovo događa i da je to nezabilježeno od rata, da manjina da pokušava da vlada većinom da bi koji dan duže ostala na vlasti."

(Al Jazeera)

Procitano 714 puta