Vijesti iz BiH
petak, 10 Juli 2020 00:00

Medicinari iz Tuzle krenuli u Novi Pazar

Ocijeni...
(0 glasova)

doktor3Grupa od šest medicinskih radnika Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli jutros je krenula u Novi Pazar kako bi tamošnjim kolegama pomogla u borbi s epidemijom koronavirusa.

Tim sastavljen od tri ljekara i isto toliko medicinskih tehničara tuzlanskog kliničkog centra, predvođen hirurgom prof. dr. Zijahom Rifatbegovićem u Novom Pazaru bi trebao ostati narednih 14 dana koliko i traje jedan inkubacioni ciklus.

"Situacija je u Sandžaku alarmantna, a mi smo se odlučili pomoći kolegama u Novom Pazaru jer su se naša prva iskustva sa koronavirusom u svim granama pokazala mnogo dobra, a naša profesionalna zrelost je takva da sebi možemo dati za pravo da u ovom momentima možemo pomoći onima kojima je to najpotrebnije", kazao je Rifatbegović.

On je naveo da poznaje medicinske radnike koji su zaposleni u Opštoj bolnici u Novom Pazaru, a upoznat je i sa kapacitetima sa kojima raspolaže ova zdravstvena ustanova.

"Ta bolnica je dovoljno snažna da sa svojim kapacitetima može pružiti sve vrste usluge na sekundarnom nivou. S obzirom na to da je ovo vanredna situacija u cijeloj regiji, sigurno će naše prisustvo pomoći da svojim kadrovskim rješenjima i iskustvima pomognemo da prevladaju sve ovo", dodao je Rifatbegović.

Bh. pomoć za Sandžak zbog koronavirusa: Medicinski timovi jutros otputovali za Novi Pazar

Tuzlanski tim sa sobom je ponio i određene količine zaštitne opreme, sanitetskog materijala, kao i sve ono što je neophodno za obavljanje operativnih zahvata u situacijama SARS-CoV-2 infekcije.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović je kazao da Opšta bolnica u Novom Pazaru raspolaže sa dobrom zaštitnom medicinskom opremom, međutim njima su problem kadrovi zbog čega je i krenuo tim iz Tuzle koji je jučer testiran na koronavirus i rezultati analize briseva su bili negativni.

"Iako nismo ni mi u zavidnoj poziciji jer nam raste broj hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata, našli smo snage da jedan dio naših iskusnih doktora i medicinskih tehničara ode jedan inkubacijski period i pomognu kolegama u Novom Pazaru. Oni su nama poslali dopis u kojem su naveli da su najtraženiji infektolozi, radiolozi, anesteziolozi te internisti, uz medicinske tehničare koji imaju iskustva u radu sa osobama sa COVID infekcijom", kazao je Jusufović.

Tuzlanska grupa je sastavljena od dobrovoljaca, a ukoliko bude bilo potrebe da ih neko od kolega zamijeni, to će biti i učinjeno.

Amir Borić, medicinski tehničar i vođa smjene iz Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju tuzlanskog UKC-a također se nalazi među dobrovoljcima koji su jutros otputovali. Kako je kazao, na ovo se odlučio prvenstveno iz humanih razloga.

"U Novom Pazaru očekujemo mnogo posla. Znamo da su gostoprimjivi, vjerujemo da će nas lijepo dočekati, a mi ćemo dati sve od sebe kako bismo uradili ono što je do nas", naveo je Borić koji je dosad imao iskustva u radu sa pozitivnim pacijentima.

Ranije ovog jutra dva tima iz Sarajeva koji su sastavljeni od zaposlenika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te Hitne pomoći također su krenuli u Novi Pazar. Svi oni će nakon povratka u BiH ponovo biti testirani na koronavirus, a nakon toga odlaze na zasluženi odmor.

(klix.ba)

Procitano 175 puta

S5 Box