Vijesti iz BiH
utorak, 14 Juli 2020 00:00

Čović: Ništa se nismo dogovorili ako govorimo o dogovaranju

Ocijeni...
(0 glasova)

motelskiputbihOvako je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH opisao posljednji sastanak lidera vodećih nacionalnih stranaka.

Prije samo nekoliko dana mogli smo da svjedočimo još jednom propalom sastanku političkih lidera Dragana Čovića (HDZ), Bakira Izetbegovića (SDA) i Milorada Dodika (SNSD) koji su trebali da za stolom riješe sve probleme u koje su nas upravo oni uvalili.

Da odblokiraju rad institucija, da usvoje budžet, da izvrše neophodna imenovanja…

Ipak, nakon sastanka svemoguće trojke, koja je trebala vaninstitucionalno da donese najvažnije odluke u zemlji, kako se to već kod nas radi, svaki od učesnika je drugačije shvatio kakav je ishod razgovora. Dodik i Izetbegović su izašli sa optimizmom, dok je posebno zanimljiva bila konstatacija Dragana Čovića.

“Ništa se nismo dogovorili ako govorimo o dogovaranju. Ali u osnovi zadržavamo stanje koje do sada imamo.”
Na kraju, i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je zaključio, doduše sa nekoliko dana odgode, da je “dogovor pukao”, čime je budžet ostao blokiran, lokalni izbori pod upitnikom, a imenovanja državnih direktora i ministara na dugom štapu.

I sve je to nastavak 25 godina duge episode u kojoj se politički lideri u Bosni i Hercegovini sastaju, dogovaraju i “u osnovi zadržavaju stanje kakvo do sada imamo”, držeći u njemu zatočene sve građane ove zemlje koji jedini spas vide u bijegu u inostranstvo.

Stalni sporazumi za nove nesporazume - Sastanci Dodika, Čovića i Izetbegovića

Inače, dok se jedni dogovaraju ovdje je sve manje onih koji vide sebe u BiH, koji žele ovdje i u ovakavim uslovima da se obrazuju, grade karijeru, podižu porodicu, provode penzionerske dane… Čak, sve je više onih koji ovdje ne žele ni da umiru!

A najviše zbog onih koji 25 godina se dogovoaraju da ništa ne dogovore. Onih koji su svojim dogovorima o nedogovoru stvorili takvo stanje nepodnošljivosti u kojem niko ne može živjeti normalno. Osim onih zarad kojih je i napravljena ovakva situacija i zbog kojih su sve institucije i procesi podređeni interesima političkih partija.
I to sve uz blagoslaov međunarodne zajednice koja nam Dodika, Čovića i Izetbegovića nameće kao jedine faktore u procesima odlučivanje, kao spasioce društva, kao ljude u koje su utkani i sudtvo i izvršna i zakonodavna vlast!

Politički analitičar Vehid Šehić navodi da i posljednji sporazum za nesporazum pokazuje o kakvim se liderima ovdje radi. On za BUKU konstatuje da je ovo samo nastavak višegodišnje prakse u kojoj nekolicina lidera je preuzela upravljanje državom. I to na veoma loš način.

“Ko pažljivo prati ponašanje naših političara, s obzirom na njihovu neodgovornost jako je teško povjerovati u neke dogovore ili sporazume koje oni potpišu. Jer, prošlost nas uči da svaki njihov sporazum koji bude pompezno najavljen bude razlog za neki novi nesporazum. Ne treba nikog čuditi zašto se ovo dešava, kada niti Ustav niti zakoni ne poznaju odgovornost za ovakvo ponašanje. Nije prihvatljivo da država BiH nema budžet. U svakoj normalnoj državi ukoliko se ne donese budžet raspušta se parlament. Neprihvatljiva je činejnica da mi i danas imamo odluku o privremenom finansiranju. Ovdje bi jedina mjera koja bi dala rezultat bila suspendovanje svih prava po osnovu njihovog radnog odnosa u institucijama ove države i da im se suspendira pravo na bilo kakvu naknadu. To je metod koji jedino daje rezultate u državi sa neodgovornim političarima. Podsjetiću da je prije desetak godina u Brčko Distriktu donesena jedna ovakva odluka kada se političke stranke nisu mogle dogovoriti oko sastava vlade. Nakon što im je zaprijećeno suspenzijom svih materijalnih prava u roku od dva dana oni su formirali vladu”, rekao je Šehić.

On navodi da je ovo što rade Čović, Izetbegović i Dodik neodgovorno prema građanima, prema Ustavu i prema svima…

“Šta ovdje vrijedi ustav i zakoni kada se odluke sudova ne poštuju. Tako da možete sve očekivati od ovih političara jer nema nikakvih sankcija”, kaže Šehić i dodaje da je najveća tragedija jedne države koja želi da bude demokratska i pravna što se odluke donose u kafanama, a ne u nadležnim institucijama.

“Nažalost, tome je kumovala međuarodna zajednica podstaknuvši praksu da se važne odluke donose van institucija ove države po mjestima koje nikako nisu prikladne kada je u pitanju država i državni interes. I mi smo napravili jedan veliki vašar od ove države. Zašto onda imamo zakonodavnu i izvršnu vlast ako o sudbini većine građana odlučuje trojica ljudi”, kaže Šehić i podsjeća:

“Sjetite se samo kako su predstavici EU banalne stvari i postupke političara proglašavali za istorijske, iako smo mi koji živimo ovdje na svojoj koži osjetili sve suprotno tome. Oni su često bili previše darežljivi prema nestašnim političarima.”

Prema riječima našeg sagovornika, na kraju, i pored sveopšteg stanja odgovornost je na nama kao građanima ove države.

“Oni su ubili bilo kakav aktivizam u nama jer su uništili bh. društvo praveći svoje tri etnička društva kojima se vrlo lako manipuliše u državi kao što je BiH i to strahom od drugog. I to je oprobani recept kojim oni danas vladaju u ovoj državi i zato je BiH na začelju u Evropi kada su u pitanju svi progesivni tokovi. Nekad se stakne dojam da je ovo jedno pozorište u kojem su podijeljene uloge i svako ima u datom trenutku svoju ulogu da destabilizira situaciju. I onda, taj strah od budućnosti stvara tu neku vrstu apatije da se ništa ne može promijeniti i to je najveća bolest u kojoj BiH trenutno živi”, rekao je Šehić.

 

(6yka.com)

Procitano 173 puta

S5 Box