Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 20 Juli 2020 00:00

U Kozarcu kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka šest žrtava

Ocijeni...
(0 glasova)

genocid7Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas će biti klanjana kolektivna dženaza za šest žrtava iz Prijedora i Kozarca.

Radi se o pet žrtava koje su pronađene na lokalitetu Korićanske stijene. Pronađeni su Nihad Memić, Rifet Hirkić, Mirsad Fazlić, Jasim Fazlić i Esad Garibović. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, općina Bosanska Gradiška.

Planirano je obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovića. Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje ''Kamičani''.

Osim reisu-l-uleme, muftija, glavnih imama i imama, prisustvo su potvrdili predsjedavajući predsjedništva BiH Šefik Džaferović i visoke delegacije Doma naroda Parlamenta BiH, Vlade FBiH, potpredsjednik RS-a, te drugi zvaničnici i diplomate, najavio je Organizacioni odbor.

Također, predviđeno je da zvaničnicima koji su potvrdili svoj dolazak na dženazu bude predstavljena izložba fotografija ''Kad je vrijeme stalo'' autora Muje Begića. Radi se o fotografijama satova koji su pronađeni prilikom ekshumacija i koji pripadaju žrtvama.

Ovu izložbu u foajeu Islamskog centra ''Kamičani'' će nakon dženaze i u narednih nekoliko dana moći pogledati svi zainteresirani.

(FENA)

Procitano 120 puta

S5 Box