Vijesti iz BiH
petak, 24 Juli 2020 00:00

Smisao izbora: 21 mjesec nakon izbora bez nove vlade F BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

fadilnovalicPolitika, političke peripetije, kontinuirana uslovljavanja, pomalo i koronavirus kao izgovor doveli su nas do činjenice da čak ni nakon 21 mjesec nakon općih izbora u BiH nemamo konstituisan novi saziv Vlade FBiH.

I ne samo da nemamo konstituisan novi saziv, već niko od odgovornih političkih aktera za takvo stanje to i ne spominje kao problem. Saziv koji je konstituisan još početkom 2015. godine i dalje čini izvršnu vlast u Federaciji BiH i takvo stanje je prihvaćeno kao normalan proces, bez obzira na to što rezultati izbora nikada nisu provedeni.

Istina je da će i novi saziv, ukoliko se ikad i formira, činiti SDA, HDZ i vjerovatno dijelom DF, dakle stranke koje uz SBB trenutno u ovom entitetu čine vlast. Ipak, postavlja se pitanje smisla i funkcije izbora ukoliko široka politička uslovljavanja i problemi s državnog ili čak kantonalnog nivoa prelijevaju i određuju hoće li ili neće biti nove vlasti u FBiH.

A sve je zapelo na relaciji onih koji i trenutno čine vlast u FBiH, koju su doduše vještački razvukli skoro dvije godine od isteka mandata, SDA i HDZ-a. Zahtjev potonjih da se usvoje izmjene Izbornog zakona po mjeri koju su zamislili blokirao je svaki poduhvat u tom smjeru. Nikada nije stigao prijedlog HDZ-a za imenovanje novog predsjednika FBiH kako bi proces imenovanja nove izvršne vlasti bio započet.

A neposredno nakon izbora govorilo se i o famoznoj rekonstrukciji Vlade FBiH, ukidanju/spajanju nekih ministarstava i uvođenju nekih novih. Da bi se i to uradilo potrebno je u Parlamentu FBiH izmijeniti barem dva zakona, a takve inicijative sada nema ni na vidiku.

U konačnici, problemi na državnom nivou, odnos HDZ-a prema aktuelnom sastavu CIK-a već uveliko generira nove krizne odnose koji će značiti da izvjesno novog saziva Vlade FBiH neće ni biti te da će premijer Fadil Novalić sa svojim ministrima četiri godine provesti u tzv. tehničkom mandatu i tako historijski zatvoriti krug do novih općih izbora.

(klix.ba)

Procitano 137 puta

S5 Box