Vijesti iz BiH
srijeda, 02 Septembar 2020 00:00

Ekhumacija žrtava na području Skender Vakufa

Ocijeni...
(0 glasova)

masovnagrobnicaProces ekhumacije vrši se na lokalitetu Duboki Potok, u općini Kneževo(Skender Vakuf), gdje su pronađeni posmrtni ostaci koji će biti upućeni na dalju obradu i analizu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

"Procesom ekshumacije koordinira tužitelj Posebnog odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH uz stručnog saradnika koji se nalazi direktno na lokaciji. Riječ je o vrlo nepristupačnoj lokaciji, u planinskom klancu, koja je po naredbi Tužilaštva BiH prethodno deminirana, a potporu u procesu traženja posmrtnih ostataka, pruža i alpinistički tim Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)", stoji u saopćenju.

Na terenu se, kako je to saopćeno, nalazi i ljekar patolog sudbene medicine, predstavnik MRMKS terenskog ureda u okviru operativne grupe za traženje nestalih “TERA”, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za traženje nestalih ICMP, kao i predstavnici MUP-a RS koji osiguravaju lokaciju.

"Do sada je pronađeno više fragmenata ljudskih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju jednoj osobi, a potraga se intenzivno nastavlja. Prema operativnim podacima, na ovom lokalitetu mogli bi se nalaziti posmrtni ostaci žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Kotor-Varoši, koji su se tijekom 1992. godine, pokušavali preko Vlašića prebaciti prema Travniku", saopćilo je Tužilaštvo.

U potrazi za posmrtnim ostacima koriste se užad i specijalistička oprema.

 

(klix.ba)

Procitano 483 puta

S5 Box