Vijesti iz BiH
ponedjeljak, 14 Septembar 2020 00:00

Plenković i HNS neće uspjeti na sreću svih građana, uključujući i Hrvate

Ocijeni...
(0 glasova)

plenkovic1Današnji sastanak premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića komentirala je Irma Baralija, potpredsjednica Naše stranke.

"Bespredmetno je više i napominjati da Plenkovićeve namjere nisu dobrosusjedske kad prilikom posjete našoj državi ignorira državne funkcionere koji su titularno njemu ravni i prvo posjeti lidera jedne stranke pritom učestvujući u njegovoj predizbornoj kampanji", navela je Baralija.

Ona ističe da su se mnogo puta slične stvari desile da bi se vjerovalo kako će reakcije uroditi plodom te utjecati na hrvatsko političko rukovodstvo da promijeni vanjskopolitički odnos prema BiH.

"Moramo ipak čekati značajnu kvalitativnu promjenu i pomagati, koliko možemo, da se ona što prije desi. Međutim, ne mogu kao Mostarka, kao neko ko se borio da do izbora u Mostaru dođe ostati ravnodušna na to što je Plenković izrazio radost što će do izbora doći te u tom smislu kao jednog od zaslužnih posmatra gospodina Čovića. Šta ste, gospodine Plenkoviću, radili 12 godina u kojima nije bilo izbora a HDZ bio jedan od najznačajnijih opstruktora da se izbori dese? Šta ste radili dok je upravo gradonačelnik vaše sestrinske stranke u BiH krčmio novce nas građana Mostara, među kojima je oko 50.000 Hrvatica i Hrvata za koje se navodno zalažete?", pita Baralija i nastavlja:

"Ako ne poštujete moju državu, pa ne radite posjete kako bi to politički protokol i bonton zahtijevali, s ciljem njenog unižavanja, ako vam je samo hrvatski narod u BiH razlog da nas posjetite, onda se barem radi tog naroda uozbiljite i ne podržavajte tako otvoreno one koji su najviše doprinijeli njegovom egzodusu iz BiH. I ne pripisujete zasluge za izbore onima koji bi da izbora nema jer samo tako mogu biti značajan politički faktor. Vaše želje o uspjehu HNS-a se neće ostvariti, na sreću svih građana, uključujući i Hrvate", zaključila je.

(klix.ba)

Procitano 616 puta

S5 Box