Vijesti iz BiH
četvrtak, 25 Mart 2021 00:00

U BiH danas stiže prva količina vakcina iz COVAX mehanizma

Ocijeni...
(0 glasova)

kubavakcineDanas bi trebalo biti dopremljeno 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas će preuzeti prvu količinu vakcina iz COVAX mehanizma.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas bi trebalo biti dopremljeno 23.400 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX, najavljeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kako se očekuje, avion sa vakcinama bi na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebao sletjeti u 09.50 sati.

Bosna i Hercegovina je putem COVAX mehanizma naručila 1,2 miliona doza, te bi od Evropske unije trebala dobiti 892.000 doza vakcina.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković objavila je ranije da će nakon ovoga uslijediti još dvije pošiljke: Bosna i Hercegovina će 29. marta dobiti 36.000 doza vakcina AstraZeneca te 22. aprila još 76.000 doza istog proizvođača.

Donacije vakcina

Zdravstvene vlasti kasne s vakcinisanjem, jer je zemlja do sada dobila tek manju količinu vakcina, i to kao donaciju iz susjedne Srbije. Donaciju su najavile i Slovenija, Turska i Kina.

Većina trenutno dostupnih vakcina je donirano. Donaciju je uručila Srbija, a to su najavile da će učiniti Slovenija, Turska i Kina.

Entitet Republika Srpska uspio je nabaviti ruske vakcine Sputnjik V, dok Federacija Bosne i Hercegovine to još nije uspjela.

Najmanje 5.400 osoba preminulo je u Bosni i Hercegovini od posljedica korona virusa od marta prošle godine, kada je u zemlji zabilježen prvi slučaj zaraze.

(Agencije)

Procitano 393 puta

S5 Box