Vijesti iz ekonomije
Ekonomija

Ekonomija (90)

nedjelja, 16 Februar 2020 00:00

Koja država će profitirati od koronavirusa

Ocijeni...
(0 glasova)

ekonomija1Na osnovu procjene međunarodnih organizacija, ekonomija Kine negativno je pogođena nakon pojave fatalonog koronavirusa, a to će posljedično imati negativan efekat i na svjetsku ekonomiju.
Ekonomisti očekuju da će virus uzrokovati gubitke i poremećaje u različitim sektorima kao što su zračni saobraćaj, međunarodna trgovina, turizam…

Ipak, u međuvremenu, moguće je da će ekonomija nekih zemalja imati određene koristi od cijele situacije, piše BiznisInfo.

Jedna od njih mogla bi biti Turska. Prema riječima turskog ministra industrije i tehnologije Mustafe Varanka, virus ima neke pozitivne efekte na tursku ekonomiju u pogledu predstavljanja alternativne proizvodne baze za Kinu.

Kako prenose turski mediji, Varank je kazao da su dobavljači u inostranstvu počeli pokazivati više interesa za proizvođače u Turskoj.

“Naravno da ne želimo da zemlje imaju takve probleme. Međutim, u svijetu postoji ekonomija koja je u stalnom pokretu”, rekao je on i dodao da će se Turska, ako taj zadatak bude pred njom, nositi sa njim.

Turska je zemlja koja može “proizvoditi u gotovo svakom sektoru”, rekao je Varank i dodao da je u stanju povećati kapacitet kao alternativu drugim zemljama.

Virus, koji je prvi put otkriven u decembru u gradu Wuhan, glavnom gradu centralne kineske provincije Hubei, gurnuo je do sada broj smrtnih slučajeva u Kini iznad 1380.

Do sada je globalno zarazio više od 64.000 ljudi – većinom u kontinentalnoj Kini.

(BiznisInfo)

Ocijeni...
(0 glasova)

tesanj1Delegacija Zeničko-dobojskog kantona posjetila je ove sedmice Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.
Udruženje privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj okuplja 225 članica i bilježi godišnji bruto promet od dvije milijarde maraka.

Tokom sastanka razgovarano je o subvencijama i projektima podrške privrednom sektoru, ali i o realizaciji Zakona o porezu na dobit.

Uz više infrastrukturnih i projekata usmjerenih na poboljšanje poslovnog ambijenta, privrednici iz Tešnja su tokom sastanka insistirali da vlast bude efikasniji servis privredi, ali i da se poradi na pravičnijoj primjeni pojedinih zakonskih rješenja koja direktno utiču na poslovanje i reinvestiranje, javila je Federalna televizija.

– Razgovarali smo o realizaciji poreza na dobit s obzirom na to da je u 2019. godini općina Tešanj, odnosno privredni subjekti, po osnovu poreza na dobit izdvojili oko deset miliona KM i po tome je broj jedan u kantonu – ističe Senad Brka, predsjednik Udruženja privrednika Biznis centar Jelah-Tešanj.

Iako su u Tešnju tradicionalno najzastupljeniji sektor automobilske i metalske industrije, u posljednje vrijeme sve je jači prehrambeni, ali i sektor tekstila, kože i obuće, koji, uprkos činjenici da je riječ o niskoakumulativnoj grani, bilježi sve bolje rezultate.

– Ja bih tekstilnu industriju uporedio s metalskom. Optimista sam i po pitanju tekstila i samih kupaca i posla. Mi smo sebi osigurali za narednih pet godina i posao i kapacitete i kupca – rekao je Adem Handžić, direktor je jedne tekstilne kompanije iz Tešnja.

Inače, jedan od osnovnih ciljeva Udruženja je organizacija 16. sajma privrede, koji već ima državni, a sve više i regionalni značaj.

Definisani prioriteti
Premijer ZDK-a Mirza Ganić je kazao:

– Svjedoci ste da smo mi definisali određene prioritete kroz 27 mjera podrške razvoju poljoprivrede, paralelno, kroz mjere podrške razvoju privrede u dijelu konkurentnosti, jer trenutno nam je najvažnije da ojačamo privredne subjekte i da ulažemo u razvoj poslovnih zona – poručio je Ganić.

(BiznisInfo)

nedjelja, 19 Januar 2020 00:00

Ovo je najuspješniji brend autoindustrije

Ocijeni...
(0 glasova)

auto4Njemački automobilski div Volkswagen predstavio je nove rezultate prodaje u 2019. iz kojih se vidi da je lani isporučio rekordnih 10,97 miliona vozila, piše BiznisInfo.
Godinu ranije VW je prodao 10,83 miliona vozila i bio je najprodavanija marka, ispred Toyote i Renault-Nissan-Mitsubishi alijanse.

Novi podaci ukazuju da je VW na sjajnom putu da zadrži titulu najprodavanije marke i u 2019., iako ostali proizvođači još nisu objavili svoje brojke za prošlu godinu, komentiraju svjetski mediji.

Spomenuta alijansa i Toyota će u narednim sedmicama objaviti svoje brojke. No, Toyota je u decembru procijenila da će njena ukupna prodaja u 2019. biti 10,72 miliona.

General Motors je držao titulu najprodavanijeg brenda do 2008. kada ga je prestigla Toyota. Američki proizvođač više nije u vrhu nakon što je prodao svoj evropski biznis i zatvorio dijelove proizvodnje koji su mu donosili gubitke.

Ne jure prvu poziciju po svaku cijenu
Iz Volkswagena naglašavaju da im primarni cilj nije da budu prvi u svijetu po prodaji, već da su fokusirani na finansijski rezultat.

VW ipak drži lidersku poziciju od kada ju je preoteo od japanske Toyote.

Zanimljivo je da njemački gigant povećao prodaju uprkos padu globalnog tržišta automobila. To znači je povećao i svoj udio na tržištu na štetu konkurentnskih kompanija.

(BiznisInfo)

subota, 18 Januar 2020 00:00

BiH izvezla prve količine konzumnih jaja

Ocijeni...
(0 glasova)

jajaFirma za proizvodnju konzumnih jaja “Agreks” iz Donjeg Žabara izvezla je prve količine od 302.400 komada konzumnih jaja za industrijsku proizvodnju na tržište EU, odnosno za jednu hrvatsku firmu.
Direktor “Agreksa” Predrag Miličić rekao je da će sljedeće sedmice istu količinu jaja isporučiti još jednoj hrvatskoj firmi sa kojom su, takođe, sklopili ugovor.

– Naše su procjene da će u ovim prvim mjesecima za sada to biti tržište, odnosno fabrike Hrvatske. Uporedo pregovaramo sa još dvije fabrike iz Austrije i Italije – istakao je Miličić.

On je podsjetio da je “Agreks” jedina firma u BiH koja je 24. decembra prošle godine dobila zvaničnu potvrdu iz Brisela da je na listi izvoznika jaja za industrijsku preradu iz BiH, te da su početkom ove godine pokrenuli prve poslove.

On je napomenuo da ovaj poslovni korak za firmu znači mnogo jer su dobili priliku da nastupe na tržištu sa 500 miliona ljudi, što podrazumijeva da su prošli sve provjere domaćih i evropskih institucija.

– Tako veliko tržište otvara nam mogućnosti. Planiramo proširenje kapaciteta. Sada imamo kaveznu i proizvodnju u slobodnom držanju, a u ovoj godini se spremamo i za takozvanu “fri renč” ili natura proizvodnju koja podrazumijeva hranjenje kokošaka u potpuno prirodnom ambijentu – istakao je Miličić.

(BiznisInfo)

utorak, 31 Decembar 2019 00:00

Minimalac u RS-u se povećava na 520 maraka

Ocijeni...
(0 glasova)

novac2Najniža plata za 2020. godinu u Republici Srpskoj iznosiće 520 KM, kazao je Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS, nakon sjednice na kojoj je donesena Odluka Vlade o najnižoj plati za narednu godinu.

"Najniža plata u 2019. godini iznosila je 450 KM, tako da je u 2020. za 70 maraka veća", napomenuo je Milunović.

Dodao je da su poslodavcu predložili iznos od 500 KM, Sindikat od 550 maraka, a da je Vlada imajući u vidu ekonomska kretanja donijela Odluku da to bude 520 KM.

Unija udruženja poslodavaca krajem novembra tokom pregovora sa Savezom sindikata Republike Srpske nije prihvatila prijedlog da minimalac iznosi 550 KM.

Savez sindikata je osim povećanja minimalca do polovine sljedeće godine na 550 KM tražio je i da se u drugoj polovini 2020. ide na povećanje najniže plate na 600 maraka.

(Nezavisne)

Ocijeni...
(0 glasova)

njemackaDW: Njemačka je opsjednuta takozvanom „crnom nulom", prema kojoj državni izdaci i prihodi smiju u zbiru dati jedino nulu ili višak. Da li je to pravi put u budućnost?

Pol Krugman: Ekonomija u Njemačkoj biva održavana u životu samo na osnovu enormnih spoljnotrgovinskih suficita. Kada to ne bi uspijevalo njemačka privreda bi bila na niskim granama. Možda to funkcioniše u Njemačkoj, ali ne mogu sve zemlje da ostvare tako gigantski suficit. Uspjeh Njemačke na izvjestan način oduzima potražnju u ostatku svijeta. Uprkos dobrim statistikama o zaposlenosti i prihvatljivom rastu i Njemačka stenje pod sve starijom, škripavom infrastrukturom. Potrebne su velike investicije. Vi (u Njemačkoj) ste lošije održavali infrastrukturu i od nas (SAD) – a to jedva da je zamislivo. Istovremeno, tržište želi da ulaže novac, čak i s negativnim kamatama. „Crna nula“ nije čak ni za Njemačku dobra. Ona doduše ne proizvodi nezaposlenost, ali sprečava investicije u budućnost.

Njemačka vlada upravo interno raspravlja o tome da li treba odbaciti „crnu nulu" i investirati u infrastrukturu, kao što predlažu Socijaldemokrati. Da li je to pravi put?

To bi sigurno pomoglo. Pa to je očigledno. Što se tiče Sjedinjenih Američkih Država radi se o tri vrste investicija: Investicije u budućnost, dakle u infrastrukturu, ali i u obrazovanje, dječiju ishranu i slično. Kako da platimo to? Odgovor glasi: nikako! Ispravno je zadužiti se ako to društvu u budućnosti donese veliku dobit. To bi trebalo da uradi Njemačka. Međutim, postoje i drugi programi koji koštaju, pa bi ih trebalo finansirati malim podizanjem poreza. Svi moraju da daju doprinos.

Osim toga, postoje stvarno velike investicije. S njima je teže. Ali postoje dobri razlozi da se tvrdi kako cijeli razvijeni svijet premalo investira. Javni sektor investira premalo. A razvijeni svijet može da pozajmljuje novac uz niske kamate. Mi, naprosto, to treba da uradimo.

Američki deficit u međuvremenu skoro da kipi izvan okvira. Zašto ste tako opušteni?

Naš deficit je naglo porastao, ali nema indicija da to proizvodi probleme na tržištu akcija. Aritmetika dugova nije loša, oni se na neki način isplate. Meni smeta što mi taj deficit imamo iz pogrešnih razloga. Dali smo velikim koncernima poreske olakšice, a oni su taj novac uzeli i nisu investirali. Ako se zemlje zadužuju u sopstvenoj valuti, kao SAD i Njemačka, onda mogu da imaju velike dugove bez finansijskih problema. Japan ima deficit od 200 procenata svog bruto nacionalnog proizvoda. I negativne kamate.To ne spada u 50 stvari koje me najviše brinu.

U Njemačkoj je velika tema povećanje poreza za bogate. U Vašoj zemlji se ti porezi upravo smanjuju. Koji put je bolji?

Ja bih povećao taj porez za bogate, svuda. Ne zbog deficita, već zbog stvari koje moraju da se plate. To je važan izvor prihoda. Ali i zato jer se naše društvo cijepa zbog sve veće nejednakosti prihoda – to je daleko više od ekonomije. Ne radi se samo o tome da bi nam novac bogatih baš dobro došao. Postajemo društvo u kojem mala grupa bogatih ljudi više ne živi u istom materijalnom i finansijskom univerzumu kao svi mi ostali. To je zaista loše za društvenu koheziju. Tako su to ranije vidjeli i umjereni političari u Americi. A sada to važi kao radikalno. Tvrdim da je ograničenje bogatstva superbogatih samo po sebi dobra stvar. Njemačka je još uvijek na početku tog puta u nejednakost. Ton ni izdaleka nije tako kao kod nas. Ali bi bilo dobro da ne pođete našim putem.

Ekonomija u SAD-u cvjeta, i mnogi misle da će zbog toga Tramp biti ponovo izabran?

Vjerovatno se ovaj put neće raditi o ekonomiji. Često razgovaram sa politikolozima. Mnogi ekonomisti su previše arogantni da bi to radili, ali ja to radim. Oni kažu, iako je ekonomija u prošlosti igrala veliku ulogu, ta uloga se smanjuje. Vjerovatno su razlozi različiti: društvena polarizacija, naglašavanje migrantske teme, povećanje nejednakosti primanja. Mada su ekonomski pokazatelji dobri, većina Amerikanaca ne vidi poboljšanje svojih životnih okolnosti. Izgleda da će privreda biti neutralan faktor. Teme će biti zdravstvena zaštita, migracije, možda i zloupotreba vlasti.

Ako Donald Tramp još jednom pobedi?

Veoma zastrašujuće. Slučajno sam pratio propadanje demokratije u Istočnoj Evropi još prije nego što je to postala sveprisutna tema. Pratio sam mađarsku priču. Da je Tramp tako vješt kao Viktor Urban, američka demokratija bi bila već pokojna.Ako Tramp opet pobijedi, uprkos njegovom haosu, postoji mogućnost da to budu posljednji pravi izbori u Americi.

Ozbiljno?

Ozbiljno. Apsolutno je moguće da do 2024 oduzimanje prava manjinskim glasačima, manipulisanje izbornim zakonima i represija prema nesklonim medijima toliko uznapreduju, da više neće biti moguće održavanje normalnih izbora.

 

Američki ekonomista Pol Krugman je jedan od najuticajnijih naučnika iz te oblasti u svijetu. Godine 2008, Krugman je nagrađen Nobelovom nagradom za ekonomiju za njegove doprinose novoj trgovinskoj teoriji i novoj ekonomskog geografiji.

Za Prvi program nemačke televizije (ARD) razgovor vodila Kristijana Majer

(DW)

Ocijeni...
(1 glasova)

biciklaudiDva bijela električna bicikla Ruffian čija je metalna konstrukcija proizvedena u pogonu kompanije GS - Tvornica mašina Travnik smještenom u naselju Dolac pored Travnika, kupio je Kristijano Ronaldo sebi i svojoj partnerki.
Četiri je kupio Mercedes za svoje istraživačko i razvojno odjeljenje, a najviše ga kupuju Amerikanci. Ruffian se montira u njemačkom pogonu kompanije "Ruff" u okviru holdinga "Global Sourcing" koji je 52 odsto u vlasništvu Zadranke Snježane Kepruner. Pogoni GS - Tvornice mašina Travnik smještenih u naselju Dolac kod Travnika u većinskom su vlasništvu kompanije "Holding GS GmbH" iz Regensburga u Njemačkoj.

Razmišljali su, otkriva Snježana Kepruner, da "Ruffian" potpuno proizvedu u pogonu u Bosni i Hercegovini, ali se ne bi isplatilo, jer bi se morala plaćati carina za skupi elektromotor marke "Bosch" koji ga pokreće, tako da ga sklapaju u Njemačkoj.

"Ruffian" je nastao tako da ga je Petar Desnica, sin Snježane Kepruner, gradio za sebe, a potom su ga prihvatili njegovi prijatelji, da bi se potom u jednom dijelu pogona kompanije "GS-TMT" počeo proizvoditi. Prije tri godine proizvodilo ih se oko 300 komada godišnje ne površini pogona od 120 kvadratnih metara, a sada kad su se preselili u pogon površine 400 kvadratnih metara, proizvede se godišnje oko 1.000 komada tog bicikla koji se prodaje po približno 5.500 evra.

Međutim, iz travničkog pogona ovih dana započela je prodaja drugog modela električnog bicikla "Lit Buddy" koji je prilagođen mlađim ljudima i čija cijena ne prelazi 2.000 evra. Zanimljivo je da je prije početka proizvodnje bilo naručeno više od 500 komada. Proizvode ih 50 sedmično, a iduće godine povećaće, kako planira Snježana Kepruner, kapacitet na 100 sdmično. Dok je "Ruffian" prilagođen za iskusnije bicikliste, "Lit Buddy" je prilagođen za mlađu populaciju koja želi imati univerzalan bicikl na električni pogon i služi za zabavu i rekreaciju.

"U Evropi, pogotovo za 'Ruffian' koji izgledom podsjeća na 'Harley-Davidson', nemamo konkurenciju. Za 'Lit Buddy' imamo, ali smo ga unaprijedili u odnosu na naše konkurente i uklonili sve nedostatke koje imaju slični proizvodi, tako da smo korak ispred ostalih. Bicikl ima autonomiju od 100 kilometara. 'Lit Buddy' potpuno proizvodimo u našem pogonu. Na našim biciklima piše da su ručno proizvedeni, i to kupci cijene. Radimo i usluge za neke njemačke proizvođače bicikala, kao što je kompanija 'Nicolai', jedan od triju najboljih proizvođača mauntinbajka na svijetu. Elektromotori su Boschevi, a moramo izvršiti prednarudžbe 18 mjeseci unaprijed. To nam donekle otežava posao, ali, nažalost, ostale proizvođače elektromotora kupci ne prihvaćaju, iako su dosta jeftiniji. U posljednje tri godine razvijamo dio namijenjen proizvodnji bicikala i od tog novca smo razvili sami ovaj novi model za koji smo u našem pogonu izgradili prototip. Pratimo svjetske trendove, a proizvodit ćemo bicikle kakve bude u tom trenutku tražilo hirovito svjetsko tržište. Kada pređemo na veću serijsku proizvodnju, uložit ćemo više i u reklamu", objašnjava glavni inženjer, 30-godišnji Jasmin Dženanović.

U pogonu se razvijaju i novi modeli. U odjeljenju za bicikla kompleksa GS - Tvornice mašina Travnik već se razvijaju i konstruišu novi modeli bicikala. Trenutno rade na konstrukciji solarnog otoka za najam električnih bicikala. Već na proljeće bi trebalo da bude gotov prototip. Na njemu bi se trebalo nalaziti dvadesetak "Buddyja". Taj otok bio bi namijenjen za najam za gradove, plaže, kampove, a isporučivao bi se u sklopu kontejnera. Već su došli i neki upiti u tom smjeru.

S kompanijom "Nicolai" rade i na razvoju cargo e-bicikla ili e-Portera za DB, kao i na razvoju jednostavnog i jeftinog cargo bicikla za jedan projekat u Etiopiji.

Proizvodnja bicikala na električni pogon samo je mali, ali možda najatraktivniji dio kompanije GS - Tvornica mašina Travnik, koja će ovu godinu završiti s prihodom od 20 miliona evra. Prošle godine je imala 17,5 miliona evra, a u trenutku preuzimanja 2004. godine, kad su u njoj radila 52 radnika, imala je prihod oko 400 hiljada evra. Danas je u kompaniji zaposleno oko 360 radnika od kojih su 72 s visokom stručnom spremom, a od njih je 56 inženjera. Dob zaposlenika u prosjeku je 34 godine.

Od završetka krize kompanija raste po dvocifrenim stopama, a prošle je godine rast bio 38 odsto.

Proizvodnja se sastoji od postupaka pjeskarenja, rezanja, zavarivanja, mašinske obrade, antikorozivne zaštite i osiguranja kvaliteta proizvoda, a kompletan postupak nadzora praćen je kompjuterskim sistemom SAP. Kompleks ima površinu 66 hiljada kvadratnih metara. U njemu se nalaze natkriveni objekti ukupne površine 14.800 kvadratnih metara, podijeljeni u tri proizvodne hale te na projektni i administrativni dio.

Proizvode komponente za najpoznatije svjetske kompanije "Liebherr", "GROB", "Messer", "Salvagnini", "Springer", "Siemens", "FFT", "Knor-Bremse", "Springer", "VAG", "Scheffer", "Thyssen Group"...

"Radimo samo za kremu njemačke strojarske industrije. Recimo, kompanija GROB po djelatnosti je slična zadarskom SAS-u. Krajem osamdesetih zadarski SAS je radio veći prihod od GROB-a. Oni su sada na milijardu i pol eura prihoda godišnje sa sličnim proizvodom, a SAS je na pet do šest milijuna eura. U posljednja dva mjeseca osjeti se kriza u njemačkoj industriji koja nam je glavno tržište. Nas je jako pogodila kriza 2009. godine, kada smo dosegnuli prihod od tri milijuna eura, zbog problema u koje je upao naš tadašnji glavni kupac. Pali smo na milijun, a počeli smo se oporavljati nakon dvije godine", objašnjava Snježana Kepruner.

(Novac.jutarnji.hr)

nedjelja, 01 Decembar 2019 00:00

Njemačke kompanije žele partnere iz BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

njemackaNjemačke kompanije su izuzetno zainteresovane za saradnju, buduće poslovanje i investiranje u BiH, kao i kupovinu određenih proizvoda iz BiH, bazirajući se najviše na metalnu, strojnu i elektro industriju, kazao je za “Nezavisne” Vjekoslav Vuković, direktor Spoljnotrgovinske komore BiH, prenoseći zaključke sa zajedničkog Poslovnog foruma održanog u Minhenu.
“Gospodarski forum, koji je održan u Minhenu, zapravo je održan u saradnji sa bavarskom Gospodarskom komorom i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, uz posredovanje naše diplomatsko-konzularne misije. Na ovom forumu je sudjelovalo 18 bosanskohercegovačkih kompanija i 16 kompanija iz Njemačke”, rekao je Vuković.

Naglasio je da su ovi forumi zapravo jedan novi format susreta među poslodavcima u poslovnom svijetu.

“Sajmovi se dešavaju jednom godišnje. Napravi se oko 20 različitih sajmova, a gospodarske forume možete praviti mnogo češće, kada se ukaže potreba za tim, dolazi manji broj ljudi iz specijaliziranih oblasti koji žele da surađuju”, istakao je Vuković.

Naveo je da se Ministarstvo spoljne trgovine iz Njemačke pridružilo cijeloj ovoj priči i napravljene su asocijacije za pomoć koje mogu pomoći našoj privredi.

“Žalosti nas činjenica da su predstavnici FIPA BiH u zadnji trenutak otkazali dolazak, a zapravo su oni konkretno zaduženi da prezentuju koji je to investicijski potencijal za ulaganje u BiH, tako da smo preuzeli na neki način i tu ulogu, ali bismo voljeli da svako radi svoj posao”, kazao je Vuković.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Spoljnotrgovinske komore BiH, na forumu je održana prezentacija aktuelne situacije u metalnoj, automobilskoj i elektro industriji Bosne i Hercegovine, koja i dalje predstavlja najsnažniji i najuspješniji sektor u industriji BiH s obzirom na to da u ukupnom izvozu učestvuje sa čak 35%.

Forum, čiji je cilj unapređenje ekonomskih odnosa između dvije zemlje, ocijenjen je kao veoma uspješan i izazvao je veliki interes, posebno jer se kompanijama učesnicama pruža prilika da u direktnim razgovorima predstave svoje proizvode i usluge.

Ivica Marić, direktor “Sim Technika” iz Kotor Varoša, rekao je da ovo preduzeće ima odličnu saradnju sa njemačkim kompanijama.

“Potrebno je da se ispoštuju termini i kvalitet, a isplata je onda neupitna. Mi ne radimo direktno za auto-dijelove, nego radimo za mašine koje prave auto-dijelove”, naveo je Marić te dodao da je jako značajna saradnja sa njemačkim kompanijama.

Dodao je da su firme sa kojima sarađuje njegovo preduzeće odlične.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, njemačke kompanije, njih 65, iskazale su interes za sklapanje partnerstava s preduzećima zapadnog Balkana, među kojima su i ona iz BiH.

Navedeno je kako zainteresovane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za auto-industriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora. Koncept projekta se bazira na B2B platformi (Business to Business).

(BiznisInfo)

srijeda, 20 Novembar 2019 00:00

Pad izvoza, rast uvoza u BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

izvoz1U razdoblju januar-oktobar 2019. godine izvoz je iznosio 9 milijardi 677 miliona KM, što je za 2,4 % manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 16 milijardi 332 miliona KM, što je za 1,2 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.
Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 59,3 %, dok je vanjskotrgovinski robin deficit iznosio 6 milijardi 655 miliona KM.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 1 milijardu 573 miliona KM, što je za 2,1 % manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 2 milijarde 6 miliona KM, što je za 3,7 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 78,4 %.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 7 milijardi 124 miliona KM, što je za 2,4 % manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 10 milijardi 137 miliona KM, što je za 4,5 % više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 70,3 %, saopćila je Agencija za statistiku BiH.

(BiznisInfo)

Ocijeni...
(0 glasova)

novac8Savez samostalnih sindikata BiH pokrenulo je kampanju kojom Vladi Federacije BiH želi skrenuti pažnju na novi željeni iznos najniže plate koja bi bila 1.000 konvertibilnih maraka.
Savez samostalnih sindikata BiH je danas iznio razloge zašto najniža plata treba biti 1.000 KM. Prema anketi koju je Savez proveo, 53,4 posto ljudi starosti od 18 do 45 godina kaže da bi odlučilo ostati u BiH ako bi najniža plata bila 1.000 KM.

"S tim u vezi mi tražimo da Vlada FBiH u skladu sa svojim zakonskim obavezama, a nakon konstultacija s ekonomsko-socijalnim vijećem, donese zakon kojim se najniža zagarantovana plata definiše na 1.000 KM", rekao je predsjednik Saveza Selvedin Šatorović.

Kako se navodi, to je jedina odluka koja može spriječiti egzodus mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, a Savez će kroz tok kampanje obilaziti radnike, preduzeća, firmi, stranke, akademske zajednice i vjerskih zajednica tražeći podršku za najnižu platu od 1.000 KM.

"Kada bi se poslodavci odrekli dijela svog profita, platu od 1.000 ne bi bilo teško ostvariti. Prema Prijedlogu Zakona o porezu na doprinose i dohodak, poslodavac bi na platu od 1.000 KM trebao da zapravo uplati 1.900 KM. Smatramo da 24 godine nakon kraja rata radnici moraju imati dostojanstven život kroz dostojanstvenu platu. Trenutna situacija s potrošačkom korpom kaže da dvije osobe koje rade i imaju prosječnu platu mogu osigurati tek minimum za četveročlanu porodicu", objašnjava šatorović.

On je obrazložio argument kroz statistiku koja kaže da je, prema optimističnim podacima, BiH od 2013. godine napustilo 200.000 osoba, a prema pesimističnim podacima taj broj iznosi 500.000.

"Ovakvo stanje ne može ostati. Prema procjenama Svjetske banke 1,7 miliona građana napusitlo je BiH u posljednjih 27 godina - dakle vrijeme je da se nešto uradi. Država je debelo naplatila odlaske i napuštanje građana BiH. Državlajnstva se odreklo oko 70.000 građana, a postupak košta oko 1.700 KM. To znači da je država na odlasku građana prihodovala 136 miliona konvertibilnih maraka što je apsurd", tvrdi Šatorović.

Razlozi odlaska su, podsjeća čelnik Saveza samostalnih sindikata BiH, uvijek materijalne prirode i osjećaj nesigurnosti.

"U posljednje vrijeme može se čuti kako poslodavci žele povećati plate, ali ne mogu zbog velikih obaveza. istina je da su obaveze na plate u FBiH među najvišim u regionu, ali ne možemo sve gledati crno-bijelo. Naime, prema podacima FIA-e firme u FBiH su u 2018. godini ostvarile prihode veće od 49,5 milijardi konvertibilnih maraka, a to je više nego 2017. Profitabilno je poslovalo oko 15.699 firmi ili njih 68 posto čime je ostvareno tri milijarde čiste dobiti, što je opet povećanje za 5,2 posto u odnosu na 2017. i to sve pored tih visokih obaveza na plate. Taj novac tim firmama su zaradili radnici", naglašava Šatorović.

S druge strane, posljendnji definisani minimalac je 406 KM, a više od 50 posto radnika u FBiH prima platu ispod 650 KM - dakle njih više od 260.000. FBiH je jedini dio Evrope koji nema zakosnki definisanu zagarantovanu najnižu platu rada. To je zaštitna kategorija koja će omogućiti dostojanstven život radnika.

(Klix.ba)

Stranica 1 od 7

S5 Box