Vijesti iz ekonomije
utorak, 07 Februar 2017 00:00

Građani FBiH će morati vraćati oko tri milijarde KM duga RS-a

Ocijeni...
(0 glasova)

novac2“Kada BiH bude ulazila u EU, moraće prestati vezanost njene valute za evro. Upravo će se tada pokazati problem da će građani FBiH vraćati dio duga RS. Prema mom računu, to je oko tri milijarde KM. Naravno, građani FBiH to neće željeti i mislim da će to biti veliki međunacionalni problem”, upozorio je u razgovoru za Vijesti.ba prof. dr Ekonomskog instituta u Bijeljini Aleksa Milojević.
Građani FBiH će morati vraćati oko tri milijarde KM duga RS-a BIH
On navodi da je Republika Srpska skoro dva puta više zadužena nego FBiH.

“Upravo ta činjenica otvara veliki problem u budućnosti. Naša valuta konvertibilna marka vezana je za evro, a to ne može vječno trajati, odnosno jednom se mora osloboditi. Kada BiH bude ulazila u EU, moraće prestati vezanost njene valute za evro. Upravo će se tada pokazati problem da će građani FBiH vraćati dio duga RS. Prema mom računu, to je oko tri milijarde KM. Naravno, građani FBiH to neće željeti i mislim da će to biti veliki međunacionalni problem”, kazao je Milojević.

On tvrdi da je BiH jedno monetarno područje I da se ne mogu donositi neusaglašene odluke.

“Budući da je riječ o tipičnom monetarnom pitanju, obratio sam se guverneru Centralne banke BiH sa zahtjevom da on, na bazi svojih monetarnih nadležnosti, zaustavi zaduživanje RS do izjednačenja duga sa FBiH”, navodi Milojević.

Po njemo, to je prvo monetarno pitanje.

“Ponavljam, u istom monetarnom području ne mogu se donositi odluke mimo Centralne banke BiH, jer je ona monetarni organ i ima monetarnu vlast. Stoga bi ona to morala da uradi. Ako želimo mirnu BiH, moramo riješiti problem na način da svako vraća svoje dugove, odnosno da se ne ide na uštrb drugih, kao što je to bio slučaj kod propalih banaka u RS, kada je FBiH plaćala po 50 hiljada KM štedišama u tim bankama. To ne može vječno trajati”, rekao je Milojević.

Dodaje da je Republika Srpska prije 15 godina zarađivala tri KM, a vraćala jednu KM.

“Sada mi zaradimo jednu KM, a vraćamo sedam i po maraka. U idućoj godini moraćemo da vraćamo 10 KM”, upozorava profesor Ekonomskog instituta u Bijeljini.

Dakle, u normalnim državama, kako navodi, vlada nikako ne može da dođe do zaduživanja u komercijalnim bankama, jer Centralna banka ima monetarnu vlast nad komercijalnim bankama. “No, kod nas je sve naopačke. Vlada ne može ništa da proizvode, nego se zadužuje. Budući da nema sredstava MMF-a, vlade su se okrenule najgorem izvoru finansiranja, a to je zaduživanje kod komercijalnih banaka”, navodi Milojević.

S druge strane, po njemu, to odgovara komercijalnim bankama, jer vlada ne može propasti i smatra se najsigurnijim platišom.

“Komercijalne banke dižu kamate, pod kojima se vlada zadužuje, takve da ih niko u svijetu ne pamti. Kada vlada u normalnoj državi posuđuje sa kamatnom stopom od jedan posto, smatra se da je ta vlada već u velikoj krizi. Kod nas se vlada galantno zadužuje sa četiri ili pet posto kamate”, rekao je Milojević, dodajući da je to potpuni finansijski kolaps.

“Ono što Dodik govori, to je za Ginisovu knjigu! On direktno kaže da spas leži u tome da Centralna banka BiH emituje novac, jer vlade nemaju novca. To može reći samo neko ko nema pojma o ekonomiji. Novac se stvara u proizvodnji. Ako ne postoji materijalna proizvodnja, a proizvodi se običan papir, to nije novac, nego bezvrijedan papir”, rekao je Milojević.

(BN televizija)

Procitano 575 puta

S5 Box