Vijesti iz ekonomije
subota, 15 April 2017 00:00

Austrijanci kupuju dionice nekadašnjeg giganta bh. građevinske industrije

Ocijeni...
(1 glasova)

autoput6Prodaja je obavljena 11. aprila putem Sarajevske berze, ali nije javno saopćeno ko je kupac dionica.

Zanimljivo je da je nešto ranije, tačnije 22. marta, još jedan fond, Mi – GROUP, prodao svoj udio u ŽGP-u koji je iznosio oko 20 posto. Tada, također, nije saopćeno ko je kupac dionica, piše Biznisinfo.ba.

No, prema ažuriranoj listi dioničara ŽGP-a jučer objavljenoj na stranici Sarajevske berze, umjestio udjela koji su imali BIG i Mi – Group kao novi vlasnici navode se Studen Middle East DMCC (25 posto) i Raiffeisen banka (20 posto).

Inače, sjedište kompanije Studen Middle East DMCC je u Dubaiju, ali je ona dio austrijskog Studen holdinga koji u našoj zemlji ima razvijen biznis koji uključuje fabriku ulja Bimal u Brčkom i Agrana grupu za proizvodnju šečera. Zadatak Studen Middle East DMCC-a je, između ostalog, da se bavi distribucijom Bimalovih proizvoda na Bliskom istoku.

ŽGP je najstarija građevinska kompanija u BiH osnovana 1947. godine i spada u gigante nekadašnje industrije. Nakon rata je privatizovana od strane investicionih fondova.

Kada su prije nekoliko godina pokrenuti masovniji radovi na Koridoru 5C ta firma se pojavljivala na tenderima zajedno sa Euroasfaltom i drugim bh. kompanijama.

Firma je lani ostvarila poslovne prihode od 15,9 miliona KM i skromnu dobit od oko 43,7 hiljade KM.

(Faktor.ba)

Procitano 695 puta

S5 Box