Vijesti iz ekonomije
nedjelja, 16 April 2017 00:00

Munjiza: Na krizi Agrokora u BiH najviše će profitirati Bingo i Tropic

Ocijeni...
(0 glasova)

agrokorZbog krize Agrokora najviše će profitirati njemački trgovački lanci Metro, Spar, te Lidl i Kaufland, dm i Muller, a u Bosni i Hercegovini Bingo i Tropic, ocjenjuje konsultant i bivši predsjednik Uprave Konzuma Dragan Munjiza u intervjuu za Poslovni.hr.
- Najviše će profitirati Metro, Spar, te Lidl i Kaufland, dm i Muller, dakle, njemački trgovci, koji imaju neupitan radni kapital i firmu majku koja djeluje na bogatom tržištu. Profitirat će i bivše članice Gastro grupe - Teri trgovina, Apfel, Ba-com, NK commerce, Tia trgovina, [email protected], te lokalni trgovci konkurentski lanci kioska: u Hrvatskoj to su članice Ultre i NTL-a, KTC, Tommy i Plodine, dok su to u Sloveniji Jager i Tuš, te u BiH - Tropic i Bingo. Dijelom će porasti promet trgovcima tipa "sve za dom" i "do it yourself" kao što su Pevec, Bauhaus, Ikea i novopridošli Pepco. U svakom slučaju ukupno tržište maloprodaje hrane i Ho-Re-Ca kanala neće pasti nego će i porasti nekoliko postotaka. Govorimo o tržištu ukupne veličine od oko 60 milijardi kuna godišnje u Hrvatskoj, što znači priličan skok - kazao je Munjiza.

Na pitanje gdje će za nekoliko godina biti Agrokor, odnosno Konzum u odnosu na Lidl, Munjiza kaže da će Lidl i Kaufland biti broj 1 u regiji, Spar broj 2, a Konzum broj tri po tržišnom udjelu. Naime, Konzum ima 11 milijardi kuna prihoda u maloprodaji u Hrvatskoj, a Lidl i Kaufland 7 milijardi kuna. No, oni su u trendu razvoja, imaju jeftin radni kapital i dobro su prihvaćeni i u Hrvatskoj i u Sloveniji tako da će njihov udjel rasti, ističe on.

- Ako ne budu prvi po udjelu, bit će po utjecaju. Konzum mora postati operativno efikasniji. Naprimjer, ako je voda u Lidlu tri kune, pitanje je može li koštati 6 kuna u Konzumu. Ili, ako neki proizvođač ima 50 posto na tržištu, pitanje je koliki treba imati udio na polici, odnosno to treba biti slično, a tako se nije u potpunosti poslovalo da sada - konstatira Munjiza.

(Poslovni.hr)

Procitano 634 puta

S5 Box