Vijesti iz ekonomije
četvrtak, 08 Juni 2017 00:00

Vjekoslav Domljan: BiH kasni dvije i po revolucije

Ocijeni...
(0 glasova)

radniciSve je u Q

U dostizanju zemalja s visokim dohotkom BiH treba slijediti strategiju izvozom vođenog rasta. Potrebno je na svim razinama vlasti donijeti takve strategije. Njihovo postojanje je kao postojanje žarulje u mračnoj sobi. Soba se može preći i bez svjetla, no trebaće vremena i donijeće modrica.

Treba se nužno okrenuti strani ponude ekonomije i tražiti lidere razvoja i izvoza na razini gradova-regija, oko njih graditi lance vrijednosti i gledati kako ih udjenuti u globalne lance vrijednosti. Tijekom posljednjih godina svijet je, kako ističe World Economic Forum, prošao put od proizvodnje „made in one country“ do proizvodnje „made in the world“ i s „trgovine roba“ na „trgovinu zadacima.“

No, političari i menadžeri u BiH ne haju za globalne procese. Oni ispravljaju krive Krivaje, poput Aluminija, Grasa, rudnika, željeznica i sl. čime pomažu neefikasnima ostati u životu, čak i lagodno živjeti na račun sve manjeg broja malih privatnih firmi iz kojih se izvlači profit i putem računa elektroprivreda i drugih javnih kompanija.

Umjesto štićenja radnih mjesta i štićenja proizvođača 'voštanih svijeća', političari trebaju štititi ljude, pri čemu treba imati u vidu i 300,000 onih koji su na gradskim ulicama kao nezaposleni i 500,000 onih neaktivnih u ruralnim područjima.Najbolja zaštita koju im država može pružiti je obrazovanje i obuka (sticanje vještina koje ljudima osiguravaju zaposlenje) i stvaranje ambijenta koji osigurava stvaranje radnih mjesta. Bh. izvoz je tek 30-tak posto intenzivan vještinama, što znači da dugoročno nije održiv, a čini ga izvoz i takvih kakav je ALMO koji ima velik ukupan izvoz ali malen neto izvoz (zbog velikog uvoza) i još pri tome ostvaruje gubitke, što znači da taj izvoz nije ekonomski održiv ni na kratak rok.

Ukopavanja u Baćevićima, Šikuljama, Haljinićima i drugdje znači održavanje proizvoda prve i polovice druge industrijske revolucije dok razvijeni svijet pravi proizvode četvrte industrijske revolucije. Ne može se s rudarima i ćelijašima protiv robota i softveraša. Onaj koji nastavlja proizvoditi 'voštane svijeće', ostaje u mraku i na niskom životnom standardu.

Onome ko to ne vidi, može pomoći Tobinov Q, koji poreditržišnu i knjigovodstvenu cijenu dionica i obveza firme. Ako je tržišna vrijednost ispod knjigovodstvene tj. manja od 1, investitori bježe od te firme. Recimo da pravljenje nove tvornice iziskuje ulaganje od 500 mln KM. Ako je tržišna vrijednost postojeće takve tvornice viša od 500 mln KM, investitori će ulagati u tu tvornicu. No, ako je tržišna vrijednost te tvornice manja od 500 mln KM, investitori će bježati od takve tvornice - koliko ima takvih tvornica, toliko ima proizvođača 'voštanih svijeća' u BiH. Jednostavnije: oko kojih tvornica u BiH vidite otimanje investitora?

 

prof. Vjekoslava Domljana (6yka.com)

 

Cijeli tekst pročitajte na portalu.

 

Procitano 407 puta

S5 Box