Vijesti iz ekonomije
četvrtak, 06 Juli 2017 00:00

Dobre vijesti za krajiške malinare: Otkupna cijena 2,5 KM!

Ocijeni...
(1 glasova)

malina1Predstavnici udruženja malinara iz USK, njih većina, dogovorila je sa premijerom USK Huseinom Rošićem najnižu zagarantovanu otkupnu cijenu maline za ovu godinu.

Vladin prijedlog , a koji je prihvatila većina na sastanku, je 2,5 KM za kilogram, s tim da će malinari ove godine biti uskraćeni za poticaje od 40 feninga. Unsko-sanski kanton je prvi u F BiH koji na ovaj način spašava ovaj vid proizvodnje, kazano je na sastanku premijera i malinara.

U općem haosu koji je na sceni kada je u pitanju proizvodnja maline, zagarantirana cijena iz koje će stajati Vlada Kantona, jedino je ispravno rješenje u ovom trenutku, istaknuto je na sastanku. U situaciji kada su malinari stjerani uz zid, čini se da je vladin prijedlog trenutno najbolje rješenje, kazano je.

Malinari će, dakle, svoju malinu prodati za 2, 5 KM, ali će ove godine biti uskraćeni za poticaje od 40 feninga po kilogramu. Većina aktera sastanka glasala je za vladin prijedlog.

Premijer Rošić smatra da se radi o prijedlogu koji je u trenutnoj situaciji jedan od najrealnijih, kako bi se spasila proizvodnja od koje žive mnoge porodice u Kantonu.

Tako će otkupljivači koji budu spremni otkupiti malinu za 2, 5 KM dobiti od Vlade Kantona subvenciju od trideset feninga po kilogramu maline, ali tek kada uredno izmire svoje obaveze prema malinarima. Ovim, kako je kazano na sastanku, malinari će biti zaštićeni, jer će imati zagarantovanu cijenu. Zagarantovana cijena je za ovu godinu, a već za narednu će se nastojati na vrijeme djelovati, kako se ne bi desio ovogodišnji scenarij.

(Usn.ba)

Procitano 672 puta

S5 Box