Vijesti iz ekonomije
nedjelja, 16 Juli 2017 00:00

Turci žele preuzeti dva Energoinvesta TDS i DVI

Ocijeni...
(0 glasova)

tvornica3Turski investitori mogli bi uskoro preuzeti kompanije Energoinvest TDS i Energoinvest DVI.

Iako se govorilo kako su italijanski investitori zainteresovani za kupovinu imovine Energoinvesta – Tvornice dalekovodnih stubova (TDS), do toga ipak neće doći.

Kako je za Oslobođenje kazao jedan od preostalih radnika ove tvornice Mirsad Makić, radnici su u Italijane, koji su dolazili ranije, polagali velike nade, ali njihov interes, očito, nije bio baš veliki.

Međutim, prije nekoliko mjeseci pojavili su se turski investitori koji su dosta ozbiljniji i koji su veoma zainteresirani za ovu tvornicu.

– Iskazali su interes da nas kupe, a već su i otkupili nešto naših dugovanja, gledali su u kakvom su stanju mašine, te u šta treba uložiti, tako da nam to govori da su veoma ozbiljni u svojoj namjeri, kazao je Makić, te dodao kako je neophodno da se prvo uradi reorganizacija tvornice.

To je sada, kako je kazao, malo usporeno, što zbog godišnjih odmora, što zbog sporosti sistema, ali oni se nadaju boljem sutra. Trenutno u firmi radi 25 radnika i rade neke poslove za domaće firme, ali to nisu velike količine.

– S obzirom na to da smo u stečaju od septembra, ne možemo se javljati na tendere inostranih kompanija, već samo preuzimamo neke manje poslove za domaće firme. Imali smo u proteklom periodu tih poslova malo više nego inače, pa stižemo izmiriti sve obaveze. Tako sad nemamo dugovanja ni za struju, koju su nam ranije isključivali zbog neplaćanja, istakao je Makić.

Ukoliko bi cijeli proces reorganizacije firme protekao kako treba i u nekom skorijem periodu, značilo bi to i brži dolazak turskog investitora, što bi, pak, dalje značilo i oporavak firme i vraćanje starih radnika na posao – radnika koji bi poslove mogli dobijati i van BiH i koji bi za taj posao bili plaćeni.

Inače, BiznisInfo je nedavno objavio da je Mehmet Attila Atilla iz Ilidže raspisao je tender ponudu za preuzimanje društva Energoinvest DVI.

On je vlasnik turske građevinske kompanije Atilla Group, koja ima ured i u BiH i već posjeduje oko 5 posto dionica društva.

Ponuda se odnosi na preostalih 95 posto dionica Energoinvest DVI. Ponuđena cijena po jednoj dionici je 0,10 KM odnosno 0,96 % od nominalne vrijednosti dionice.

Ponuđač je u tender ponudi naveo da preuzimanje ima za cilj upravljanje ovom kompanijom s ciljem njenog daljnjeg razvoja i jačanja, te povećanje poslovne aktivnosti.

Prema podacima iz baze Bisnode, Energoinvest DVI prošle godine je imao prihode od 972.579 ali gubitak od oko 320.000 KM, piše BiznisInfo.

S druge strane, Energovinest TDS imao je lani prihode od 1,7 miliona KM i dobit od oko 109 hiljada KM.

(BiznisInfo)

Procitano 741 puta

S5 Box