Vijesti iz ekonomije
srijeda, 02 Avgust 2017 00:00

Hrvatska povećanjem taksi blokira robu iz BiH

Ocijeni...
(0 glasova)

izvoz3Najnovijom odlukom da promijeni pravilnik o inspekcijskom nadzoru i poskupi naknade za kontrolu hrane koju uvozi, Hrvatska je pokazala da ne odustaje od ekonomskog patriotizma, piše današnja Politika.

Ova država je prije nekoliko dana proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici, ako dolazi iz trećih zemalja u koje se ubrajaju Srbija i BiH.

Odredila je i nove cijene taksi koje su 22 puta više od dosadašnjih – umjesto 90 kuna (12 eura) sada ih naplaćuju 2.000 kuna (270 eura).

Jasno je da će se nove mjere odraziti na zemlje iz regiona koje nisu članice Evropske unije, prije svega Srbiju, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, jer je na proširenoj listi praktično sve voće i povrće koje se gaji na ovim prostorima.

Kako je navedeno u obrazloženju ove odluke, “dosta im je da idu niz dlaku zahtjevima EU i ustezanja od zaštite svojih seljaka”, piše Politika.

Kako navodi list, oni koji voće i povrće uvoze, na primjer, iz Srbije ili Makedonije, morat će povećati cijene, pa će u prednosti biti domaća roba.

Na uvoz iz EU se ne može uticati, ali na onaj iz trećih zemalja može, rekao je predsjednik hrvatske Privredne komore, komentarišući ovih dana novi pravilnik Ministarstva poljoprivrede te zemlje, piše beogradski list.

Kako Politika saznaje, ovaj potez Hrvatske neće ostati bez odgovora, bar kada je riječ o Srbiji. Manevarski prostor Srbije je sužen, jer nijedna odluka koju bi Srbija donijela ne bi se mogla ticati samo Hrvatske nego trgovanja sa Evropskom unijom.

Međutim, kako Politika nezvanično saznaje, odgovor Srbije mogao bi da, na primjer, bude “detaljnija kontrola kamiona koji dolaze iz Hrvatske”, što bi bila jasna poruka ovoj zemlji da ono što rade moraju prekinuti.

(Biznisinfo)

Procitano 732 puta

S5 Box