Vijesti iz ekonomije
ponedjeljak, 08 Januar 2018 00:00

Globalna ekonomija: Ko raste, ko se smanjuje

Ocijeni...
(0 glasova)

ekonomijaOtkako se globalna ekonomija oporavila od finansijske krize koja ju je zadesila 2008. godine, njen rast je bio umjeren ali stabilan. Taj će se trend, prema istraživanju Economist Intelligence Unit (EIU), najvjerovatnije nastaviti i u 2018: svjetski BDP će prema očekivanjima rasti za 2,7 procenata ove godine. To je nešto manje u odnosu na rast od 2,7 zabilježen 2017. godine.

Najveći doprinos ovom rastu opet će dati Kina. Druga ekonomija svijeta rašće prema procjenama za 5,8 posto ove godine, čitav procenat manje u odnosu na prošlu. Time će Indija zauzeti prvu poziciju na listi najbrže rastućih svjetskih velikih ekonomija, za procijenjenim žustrim rastom BDP-a od 7.8%. Jugoistočnoj Aziji takođe će ići dobro: Vijetnam, Kambodža, Mijanmar i Laos rašće za preko 6 procenata.

Bogati dio svijeta ne može se ni nadati da će se takmičiti sa ovako brzim stopama rasta. Ipak, većina razvijenih zemalja bi se trebala barem približiti zdravom procentu rasta od 2 posto, a čak se i Italiji za čiju se ekonomiju već dugo smatra da je „na samrti“ predviđa rast od značajnih 1,4 %.

Možda je najbolji indikator ovog globalnog optimizma činjenica da će, prema prognozama EIU-a, nazadovati ekonomije samo četiri zemlje. Najgore očekuje Venecuelu koju čeka pad od 11.9% uglavnom zahvaljujući hiperinflaciji i zaduživanju koje je izmaklo kontroli. I ekonomija Puerto Rica će opasti za 8 % nakon razornog uragana koji je veći dio otoka ostavio bez struje. Sjeverna Koreja takođe plaća ceh svoje politike, trpeći posljedice sankcija kao odgovor na razvoj nuklearnog programa.

(Economist/BiznisInfo)

Procitano 609 puta

S5 Box