Vijesti iz ekonomije
utorak, 06 Februar 2018 00:00

Šta se dešava sa svjetskim berzama i trebamo li brinuti

Ocijeni...
(0 glasova)

wallstreet1Berze širom svijeta doživljavaju pad nakon sloma indeksa u SAD u ponedjeljak. Glavni indeksi širom svijeta bilježe ogromne gubike, a strah među investitorima je najveći u posljednje dvije godine.
Analitičari pokušavaju shvatiti šta se dešava, odnosno da li je ovo kratkoročna korekcija dionica koje su nedavno dostigle rekordno visok nivo ili znak dubljih problema.

Berze u Aziji su pale danas nakon što je u ponedjeljak zabilježen najveći pad glavnog američkog indeksa Dow ikada, za 4,6 posto ili 1.175 poena.

Postoji nekoliko razloga koji su doveli do ovog pada u SAD, koji sada izaziva domino efekat na berzama širom svijeta.

Jedan je zabrinutost da bi američke Federalne rezerve mogle podići kamate brže nego što se ranije očekivalo. Ta zabrinutost se pojavila nakon što je objavljen izvještaj koji je pokazao znatan rast plata u SAD – što bi moglo dovesti do brže inflacije.

Kada oštro rastu kamate, dionice često padaju. Više kamate mogu “pojesti” korporativni profit. Više kamate i inflacija mogu izazvati poremećaje i na tržištu obveznica.

Stručnjaci su upozoravali posljednjih mjeseci da su vrijednosti i dionica i obveznica previsoke i da se može očekivati pad. Neki analitičari čak tvrde da ovi gubici mogu biti dobra stvar.

– Ova korekcija je zdrav razvoj događaja za tržište dugoročno gledano. Tržište kapitala, iako “okrvavljeno”, nije slomljeno, rekao je Scott Minerd iz organizacije Guggenheim Partners.

Ako pretpostavimo da je trenutni pad dionica kratkoročan i da nije znak dubljih problema, eksperti smatraju da ne treba brinuti.

Čak i ako se pad nastavi u narednim danima, korekcije na tržištu su normalne, rekao je Greg McBride, finansijski analitičar.

Ono što je važno istaknuti je da je ekonomija SAD ali i ostatka svijeta trenutno u dobrom stanju i da se ne primjećuju neki dublji problemi.

– Pozivam investitore da budu strpljivi i da ne paniče. Nije trenutak da budemo zabrinuti za dugoročne izglede tržišta, rekao je Ross Gerber, direktor firme “Gerber Kawasaki”.

(CNN/BiznisInfo)

Procitano 771 puta

S5 Box