Vijesti iz ekonomije
nedjelja, 25 Februar 2018 00:00

Snažno širenje Binga: Da li će bh. gigant izbjeći zamke u koje je pao Agrokor

Ocijeni...
(0 glasova)

bingo1Sa padom Ivice Todorića te uvođenjem povjereništva u Agrokor završena je jedna era privrede na Balkanu, a usponom Senada Džambića i Binga počela je druga, barem za građane BiH.
Uzdanica Agrokora svakako je bio Konzum kroz koji je plasiran šaroliki spektar proizvoda koje je hrvatski koncern proizvodio. Jedno od ključnih tržišta za ovog giganta bila je i BiH koja je dugi niz godina služila kao “krava muzara“ u kojoj se dobavljačima plaćalo sa velikim kašnjenjem, a često su se dugovi prebijali kroz kompenzaciju ili na rate. Erozija poslovanja Konzuma te logičan proces ukrupnjavanja maloprodajnog tržišta u BiH doprinijeli su tome da Bingo u posljednjih deset godina od relativno malog igrača zasjedne na tron kao vodeći maloprodajni lanac u BiH. Uz to, Džambić je kupio veliki broj proizvodnih preduzeća s kojima uz ostale dobavljače opskrbljuje svoje centre.

Tako se u vlasništvu ovog giganta nalaze kompanije kao što su Tuzlanski Kiseljak, Dita, proizvođač namještaja Duka, Unevit, Tuzla Remont, Majevica, Hekom, Wilson, Kaletex, Autosaobraćaj, Kvin, Eko život i nekoliko drugih. Bingo također proizvodi i nekoliko poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Saradnja sa EBRD-om

Mediji su proteklih godina prenijeli i izjavu Džambića, koji se slabo pojavljuje u javnosti, o tome da se bez kredita ne može te da je za tuzlanskog giganta itekako važna saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Dugogodišnja saradnja Binga i EBRD-a otpočela je 2010. godine. U 2010. godini EBRD je Bingu odobrio kredit u iznosu od 6,5 miliona eura kao podršku za proširenje i razvoj regionalne i maloprodajne mreže u čitavoj BiH. Zatim 2012. godine nastavlja da promoviše energetsku efikasnost u BiH kreditom u iznosu od 5,4 miliona eura kako bi finansirali realizaciju naprednih mjera uštede energije u Bingu. Kredit je bio dio programa direktnog finansiranja projekta održive energije za Zapadni Balkan i odobren je Bingovoj podružnici – preduzeću Hekom, koja upravlja programom energetske efikasnosti za Bingo.

S obzirom na to da je Bingo segment poboljšanja energetske efikasnoti uskladio sa standardima EU-a, ali i drugim segmentima poslovanja, predstavnik EBRD-a izjavio je da će nastaviti da pružaju podršku daljnjem razvoju firme. Sredinom 2015. EBRD daje Bingu novi kredit od 21 milion eura za podršku daljnjem širenju poslovanja u BiH.

Onda početkom 2017. godine stiže i službena potvrda. Bingo je sa prihodima i svojih više od 200 objekata te 5.000 radnika konačno prestigao Konzum po rezultatima prodaje i zasjeo na tron najvećeg trgovačkog lanca u BiH.

Da li je Bingo bh. Agrokor

Širenje Binga mnogi upoređuju sa poslovnom logikom koju je slijedio hrvatski Agrokor. Todorićevo carstvo bilo je rašireno na niz sektora i uključivala je firme kao što su Agrolaguna (vinogradarstvo, maslinarstvo i stočarstvo), poljoprivredna kompanija Belje, Dijamant, proizvođač sladoleda i smrznute hrane Frikom, Jamnica, Ledo, Mladina, mesna industrija PIK Vrbovec, Sarajevski Kiseljak, Zvijezda, Konzum, Mercator, Tisak, Roto dinamic, Agrokor-Energija, mStart i niz drugih. Agrokor je bio aktivan i u hotelijerstvu, turizmu, maloprodaji putem kioska, štamparstvu i mnogim drugim industrijama.

Analitičari su složni u tome da je između Binga i Agrokora veliki broj sličnosti, ali i razlika. Obje firme su porodične što u slučaju Binga može uzrokovati određene opasnosti u smislu upravljanja što je evidentno iz primjera Agrokora. Istovremeno, Bingo je u prednosti jer za razliku od Agrokora i dalje je prisutan samo na tržištu BiH koje dobro poznaje.

- Bingo kod potrošača igra na kartu domaćih proizvoda i niskih cijena - ističe ekonomista Goran Radivojac, ocjenjujući da je preuzimanjem francuskog lanca Interex dodatno utvrdio poziciju većeg trgovačkog lanca, kada je postao prisutniji i u RS-u.

Radivojac dodaje i da je "očigledno da u trgovinskom lancu Bingo poznaju lokalno tržište, da imaju dobre rokove plaćanja prema domaćim proizvođačima i nisu opterećeni eksternim faktorima, kreditnim zaduženjima ili rasprostranjenosti na drugim tržištima".

Kako će se situacija u Bingu odvijati te koji su planovi razvoja i dalje ostaje poslovna tajna. Ali je jasno da će se širenje nastaviti jer je jedina alternativa – stagnacija.

(Faktor.ba)

Procitano 877 puta

S5 Box