Vijesti iz ekonomije
nedjelja, 25 Mart 2018 00:00

Svjetska tržišta pala, prijeti trgovinski rat

Ocijeni...
(0 glasova)

wallstreet1Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje oštro pale jer se ulagači plaše trgovinskog rata, nakon što je Vašington poduzeo prve korake prema uvođenju carina na kineske proizvode, a Peking najavio protivmjere i borbu do kraja.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 5,7 odsto, na 23.533 boda, dok je S&P 500 potonuo 5,95 odsto, na 2.588 bodova, a Nasdaq indeks 6,5 odsto, na 6.992 boda.

Oštar pad indeksa posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata između dvije najveće svjetske ekonomije, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Tramp u četvrtak potpisao memorandum koji omogućuje uvođenje carina do 60 milijardi dolara na uvoz kineske robe.

Prema uslovima iz te uredbe, Tramp će uvesti carine tek nakon konsultacijskog razdoblja, koje može trajati 30 dana, a na listi za carine nalazi se oko 1.300 proizvoda, uglavnom iz sektora informatike, potrošačke elektronike i telekomunikacija.

Na to je kinesko ministarstvo trgovine poručilo da se Kina ne boji upustiti u trgovinski rat i objavilo planove o uvođenju carina do 3 milijarde dolara na uvoz proizvoda iz SAD-a, kao protivmjere na nedavno najavljene carine na uvoz kineskog čelika i aluminija u SAD, koje stupaju na snagu u petak.

Uz to, Bloomberg je prenio izjavu kineskog veleposlanika u SAD-u da Kina razmatra sve opcije odgovora na uvođenje carina, što uključuje i mogućnost smanjenja kupovina američkih državnih obveznica. Kina je, inače, jedan od najvećih kupaca američkih dužničkih vrijednosnica.

Sve to ojačalo je strahovanja ulagača od trgovinskog rata, koji bi mogao nepovoljno uticati na globalnu ekonomiju.

Zbog toga je u samo dva dana Dow Jones indeks potonuo više od 1.000 bodova.

“Ulagači su zabrinuti u vezi toga kakav bi mogao biti trgovinski rat i željeli bi upravljati rizikom. A ako situacija rapidno eskalira, to bi bio snažni čeoni vjetar za tržište”, kaže Peter Kenny, strateg u tvrtki Global Markets Advisory Group.

Među najvećim je gubitnicima prošle sedmice bio tehnološki sektor, a pod najvećim pritiskom dionica Facebooka.

Tržišna vrijednost Facebooka pala je gotovo 60 milijardi dolara od kada se saznalo da je konsultantska kompanija Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika Trumpa, dobila pristup podacima 50 miliona korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

(Hina)

Procitano 805 puta

S5 Box