Vijesti iz ekonomije
subota, 16 Juni 2018 00:00

Investicija od 3 miliona KM: Kreće izgradnja dvije fabrike vode

Ocijeni...
(0 glasova)

vodaVlada RS dodijelila je koncesiju preduzeću “Studenac” iz Gradiške za eksploataciju podzemne vode u Kozarskoj Dubici, dok je firma “D&D” iz Broda dobila isti posao na području te lokalne zajednice.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS raspisalo je u aprilu javni poziv za dodjelu koncesije za eksploataciju podzemnih voda na izvorištima “Rakovica – Bukovica” u Kozarskoj Dubici i “Donja vrela” u Brodu, piše Glas Srpske.

Investicija u Kozarskoj Dubici procijenjena je na dva miliona, a u Brodu na milion maraka. Koncesija je firmama dodijeljena na period od 30 godina.

Preduzeće “Studenac” iz Gradiške dužno je da za korišćenje koncesije prije zaključenja ugovora uplati u budžet RS jednokratnu naknadu od 10.347, dok firma “D&D” po istom osnovu treba da izdvoji 5.000 maraka.

Značajne investicije
Obaveze u vezi sa nastavkom realizacije ovih investicija sada su na Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je dužno da u roku od mjesec Komisiji za koncesije RS dostavi prijedlog koncesionog ugovora. U slučaju da koncesionari u roku od dva mjeseca ne potpišu ugovore, oni gube prava na koncesiju.

– Ministarstvo će u saradnji sa Komisijom za koncesije pripremiti ugovore. Ove investicije značajne su za RS i potrebno ih je još više jer na naše tržište stižu velike količine vode iz inostranstva, a posebno zemalja u okruženju. Nove fabrike doprinijeće i zapošljavanju i punjenju budžeta. Dakle, eksploatacija vode na ovim područjima ima širi društveni značaj – kazao je pomoćnik ministra za resor vodoprivrede Čedomir Stojanović.

U RS trenutno postoje samo tri proizvođača vode – “Vitinka” Zvornik, “Voda Kruna” Mrkonjić Grad i “Heven fabrika – Rajske vode” Čajniče. Još pet firmi je registrovano za proizvodnju mineralne vode, ali one nisu zaživjele.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, na domaće tržište lani je uvezena voda u vrijednosti od 143,69 miliona maraka, a najveća količina stigla je iz zemalja u okruženju. U istom periodu BiH je izvezla vodu u vrijednosti od svega 49,46 miliona KM.

(Glas Srpske)

Procitano 1011 puta

S5 Box