Vijesti iz ekonomije
petak, 27 Juli 2018 00:00

Proizvođač barbika ukida 2.200 radnih mjesta i prodaje tvornice

Ocijeni...
(0 glasova)

barbieCijene dionica kompanije ”Mattel” pale su više od osam odsto nakon što je taj proizvođač igračaka objavio slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo te najavio ukidanje 2.200 radnih mjesta, kao i prodaju nekih tvornica.

”Mattel” je najavio ukidanje 22 odsto ukupno zaposlenih u toj kompaniji u svijetu u neproizvodnom sektoru, uglavnom u administraciji i podršci. Najavio je i prodaju tvornica u Meksiku u sklopu programa ušteda.

Poslovni rezultati ”Mattela” u drugom tromjesečju razočarali su ulagače jer je prodaja pala, s obzirom na to da kompanija nije imala nove proizvode povezane s nekim uspješnim filmom, zbog čega je prodaja igračaka od franšiza pala za 23 odsto.

Rezultati su takođe bili pogođeni i zbog likvidacije ”Toys ‘R’ Us”, velikog trgovca igračkama.

“Mi smo na prekretnici kako smo i očekivali, imali smo izazovno drugo tromjesečje potaknuto prvenstveno likvidacijom ”Toys ‘R’ Us” – rekao je Inon Krajz (Ynon Kreiz)”, predsjednik i izvršni direktor ”Mattela”.

“U isto vrijeme, imali smo snažan rezultat od strane ”Barbie”, a napravili smo i značajan napredak u programu strukturnog pojednostavljenja poslovanja kako bismo vratili profitabilnost i poboljšali produktivnost u kratkom roku”, poručio je Krajz.

Ukupna prodaja ”Mattela” pala je u drugom tromjesečju za 13,7 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 840,7 miliona dolara, što je manje od očekivanja analitičara pa je cijena dionice oštro pala.

Neto gubitak kompanije u tom tromjesečju porastao je na 240,9 miliona dolara, s 56,1 milion dolara u istom razdoblju lani.

(Hina)

Procitano 2015 puta

S5 Box