Vijesti iz ekonomije
nedjelja, 04 Novembar 2018 00:00

Slom bh. izvoza u Tursku: Ko su najveće žrtve!

Ocijeni...
(0 glasova)

izvoz3U septembru je došlo do kraha izvoza iz Bosne i Hercegovine u Tursku. Jedan od razloga je svakako drastičan pad vijednosti turske lire koja je pala za čak 40 posto od početka godine, čime je roba iz inostranstva na tom tržištu postala skupa i nekonkurentna.
Izvoz iz BiH u Tursku je u septembru prošle godine iznosio 39,8 miliona maraka, a u septembru ove godine samo 16,5 miliona maraka. To znači da je došlo do pada od čak 58 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Turska je bila jedna od najvažnijih destinacija za bh. robu i bilježila je stalan rast. No, ako se posmatra samo septembar ove godine, ispala je iz top 10 naših izvoznih tržišta, piše BiznisInfo.

Analizirali smo podatke Agencije za statistiku BiH i Vanjskotrgovinske komore kako bi ustanovili ko su najveće žrtve ovog pada.

BiH je za prvih osam mjeseci ove godine izvezla masnoća i ulja životinjskog i biljnog porijekla u Tursku za oko 66,9 miliona KM, dok je za devet mjeseci taj iznos bio 69,6 miliona.

Dakle, u septembru je izvoz po ovoj stavki pao na manje od 3 miliona KM, dok je u prvih osam mjeseci u prosjeku iznosio više od 8 miliona mjesečno.

Kompanije poput brčanskog Bimala stoga bi mogle biti naveće žrtve gubitka turskog tržišta.

Drugi proizvod koji najviše izvozimo u Tursku su gvožđe i čelik, kako se vidi iz tabele.

No, ono što je veoma zabrinjavajuće, jeste da u septembru praktično nije bilo izvoza mesa i klaničnih proizvoda u Tursku, jer je vrijednost za devet mjeseci ista kao i ona za osam mjeseci – 31,6 miliona maraka.

Podsjetimo da je izvoz mesa u Tursku, koji je odobrila tamošnja vlada, praktično „podigao“ mnoge proizvođače u BiH.

Ako se ovo nastavi, to bi moglo predstavljati ogroman problem za mnoge proizvođače mesa.

Osim toga, BiH u Tursku još izvozi namještaj, posteljinu, madrace i slično, kao i oružje i municiju. Izvoz je po ovim kategorijama nastavljen i u septembru, u iznosu od po nekoliko miliona KM.

U Tursku još izvozimo u značajnijim količinama papir i karton, potom hemijske proizvode, ekspozive, te proizvode mlinske industrije.

Firme iz ovih oblasti vjerovatno će biti na znatnom gubitku ako se nastavi kriza sa izvozom u Tursku.

(BiznisInfo)

Procitano 2116 puta

S5 Box